Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stena Danica kommer åter köra sträckan mellan Göteborg och Fredrikshamn. Bild: Stena Line
Stena Danica kommer åter köra sträckan mellan Göteborg och Fredrikshamn. Bild: Stena Line

Nu startar Stena Lines Danmarksfärja upp trafik

Från 1 juli kommer Stena Lines Danmarksfärja Stena Danica återigen trafikera vattnet mellan Göteborg och Fredrikshamn – trots att majoriteten av svenskarna ännu inte får gå i land i Danmark.
– Vi har sett ett stigande intresse för dagsturer nu under de senaste veckorna, säger Erik Lewenhaupt, pressansvarig på Stena Line.

Sedan slutet av mars har Stena Lines Danmarksfärja och flaggskepp Stena Danica stått stilla i Göteborgs hamn.

På grund av coronapandemin tvingades man under våren minska antalet avgångar mellan Göteborg och Fredrikshamn, och sträckan mellan de två destinationerna har sedan tre månader tillbaka trafikerats av två färjor istället för tre.

Nu har man valt att återigen göra plats för fler resenärer på Danmarkslinjerna, trots förbudet mot svenska turister i Danmark.

– Vi har sett ett stigande intresse för dagsturer nu under de senaste veckorna. Uppenbarligen är det många som fortfarande lockas av en frisk havsbris, en möjlighet till öppna hav och shopping ombord, säger Erik Lewenhaupt på Stena Line.

LÄS MER: Svenska turister utanför när Danmark öppnar

LÄS MER: Stena Line och Rolfs Buss redo att köra igång

Reducerad kapacitet

Under våren har Stena Jutlandica och Stena Vinga trafikerat den aktuella sträckan, men nu byts det sistnämnda fartyget ut mot den större passagerarfärjan Stena Danica.

– Danica är lite av vårt flaggskepp så det är glädjande att vi kan sätta in henne på sträckan mellan Fredrikshamn och Göteborg igen. Det är bättre passagerarutrymmen på Stena Danica än på Stena Vinga, därför kan vi erbjuda fler resenärer ett säkert och bekvämt resande över dagen, säger Erik Lewenhaupt.

För att kunna säkerställa social distansering ombord på färjan, kommer kapaciteten vara något reducerad. I vanliga fall tar Stena Danica upp mot 2000 resenärer.

– Danica kommer nu gå med halva kapaciteten passagerare jämfört med vad hon brukar kunna ta. Sedan är det ju naturligtvis inte säkert att det kommer vara så många passagerare ombord, utan det är taket just nu.

Fakta: Stena Lines säkerhet ombord

Färre resenärer per resa.

Information om handhygien och tydligt utmärkt social distansering.

Extra städning av platser där många resenärer rör sig.

Mat serveras av personal, även vid buffé.

Begränsat utbud och öppettider ombord.

Ingen underhållning.

Kontantlös handel ombord.

Skyddsglas vid kassor och betalningsställen ombord.

Källa: Stena Line

Öppna hav och frisk luft

Det blir inte heller någon underhållning eller några öppna lekland ombord på färjan. Ytterligare en åtgärd för att undvika eventuell trängsel.

– Öppna hav och frisk luft är den underhållning vi kan erbjuda. Sedan kan man köpa något att äta och dricka, och så kan man handla i vår butik, säger Erik Lewenhaupt, och fortsätter:

– Vi följer utvecklingen vad gäller reserestriktioner och liknande, och vi hoppas naturligtvis att vi ska kunna erbjuda resor till Danmark som vanligt snart igen, även för svenskar.

LÄS MER: Europa öppnar – men helst inte för svenskar

LÄS MER: Här är svenska turister välkomna – och inte

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

Din ekonomi i det nya ekonomiska läget

Elen, maten, bränslet och bolånet – allt väntas bli betydligt dyrare. GP Fokus är Göteborgs-Postens specialbevakning av det nya ekonomiska läget.

Du hittar alltid de viktigaste nyheterna, guiderna och reportagen på:

GP Fokus | Din Ekonomi