Nu startar kampen om matkunderna i Nordstan

På torsdagen invigdes Lidls nya butik i Nordstan. I och med det har Hemköp förlorat sin ställning som ensam härskare över livsmedelskunderna i det centrala shoppingcentret.

ANNONS

Inför ett 40-tal nyfikna kunder klipptes bandet till Lidl-butiken tidigt på torsdagsmorgonen och butikschef Eldar Hukic förklarade den nya affären öppnad.

Att det här är starten på ett livsmedelskrig i Nordstan, där Hemköp hittills varit ensam om kunderna, vill dock inte Eldar Hukic riktigt hålla med om.

– Hemköp och vi tillför våra delar, på olika sätt. De har sin nisch och vi har vår. Jag tror hela Nordstan mår bra av att det kommer en konkurrent där vi kan utmana varandra, det är sunt för oss båda och området i sig, säger han.

LÄS MER:Vad är viktigast för dig när du väljer butik?

Nöjda med läget

Lidl-butiken rymmer runt 1 600 kvadratmeter och ligger på nedre plan i Femmanhuset.

ANNONS

– Det är en butik med hur mycket potential som helst, med bra kvalité till marknadsmässiga priser. Och vi är nöjda med läget, här kan vi driva in folk som kommer från centralen, säger Eldar Hukic.

Om man bortser från Saigon Food, som är en utpräglad asiatisk livsmedelsbutik, har Lidl nu blivit den första konkurrenten som på allvar tagit upp kampen med Hemköp om kunderna i Nordstan.

LÄS MER:Nu öppnar Lidl på fina gatan

Fokus från den tyska matvarujätten är att etablera sig i A-lägen, vilket inte minst bevisades tidigare i höstas när man också invigde en ny affär på Kungsgatan. Pressade priser ska locka kunderna till Lidl i innerstaden.

– Tanken är att vi ska finnas med på marknaden fullt ut i Storgöteborg, säger Eldar Hukic som tidigare var butiksansvarig på Lidl på Linnégatan.

Största affären

Hemköp ligger knappast på latsidan och har satsat på sin befintliga butik i Nordstan och utökade den vid förra månadsskiftet med 1 000 kvadratmeter. Därmed har man nu positionerat sig som innerstadens största livsmedelsaffär.

– Det är en riktigt fin butik som vi har byggt ut och renoverat. Hemköp är starka på färskvaror och har ett brett utbud med den stora grönsaksavdelningen. Det är nästan som en ny butik, säger Hemköps presschef Elin Jarl.

ANNONS

I samband med Hemköps ombyggnad så har man anställt fem personer och fokuserar på att erbjuda en hög servicenivå.

– Konkurrens från kollegor i branschen kan vara bra. Det gör att vi ständigt får vara på tårna och utvecklas. Vi kommer att dra varandra, och vässa våra butiker. Lidl och Hemköp har olika koncept, säger Elin Jarl.

Hur mycket har uppfräschningen att göra med Lidls ankomst?

– Det här var planerat sedan en lång tid tillbaka, så det har vi inte tagit i beaktande.

Sticker ut

Eldar Hukic ser, med sin erfarenhet, att konkurrenter brukar steppa upp när Lidl konkurrerar om kunderna.

– Jag vet hur det fungerar, jag har tidigare jobbat hos konkurrenter. Det är klart att man förbereder sig för den här etableringen, säger han.

– Lidlbutiken i Femmanhuset är snäppet modernare än de andra Lidlbutikerna. Allt från entrégrindarna till att den har ett lite "flashigare" utseende.

Eldar Hukic är nöjd med placeringen av den 1 600 kvadratmeter stora Lidlbutiken i Femmanhuset.
Eldar Hukic är nöjd med placeringen av den 1 600 kvadratmeter stora Lidlbutiken i Femmanhuset. Bild: Björn Larsson Rosvall

Lidl har två entréer och nås direkt via rulltrappa och hiss ner från gatuplan vid Postgatan samt via entrén från Femmans nedre plan.

Hemköp nås också från fler håll. Sedan nyinvigningen för en månad sedan kan man som tidigare komma in i butiken inifrån Nordstan, men också utifrån – från Östra Hamngatan.

ANNONS

Lidl

Tysk livsmedelskedja i lågprissegmentet.

Öppnade i Sverige 2003 och har nu 177 butiker.

Omsättningen var nära tio miljarder kronor under 2017, och vinsten 116 miljoner kronor.

Hemköp

Svensk livsmedelskedja som öppnade sin första butik 1958.

I dag finns cirka 200 Hemköp-butiker över hela landet.

Axfood är huvudägare sedan millennieskiftet.

Omsatte i fjol 5,8 miljarder kronor och vinsten landade på 221,7 miljoner kronor.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS