Erik Gatenholm
Erik Gatenholm

”Nu springer vi med trippel hastighet"

ANNONS
|

Att säga att det har gått snabbt för Cellink är att underdriva.

– Det blir som man gör det. Jag är glad att vi haft sån tur med tajming. Vi har varit på rätt tid på rätt plats och samtidigt haft rätt driv och rätt folk. Det har varit det viktigaste, att hitta folk som är lika drivna som jag och Hector (Martinez, medgrundare) och som delar vår dröm.

Och vad är drömmen?

– Att förändra världen. Så säger väl alla entreprenörer. Men jag tror vi kan ändra den medicinska världen; hur vi studerar medicin, forskar inom biotech och tar fram nya läkemedel.

ANNONS

På vilket sätt kan ni ändra den världen?

– I dag testar man nya läkemedel först på celler i 2d-kultur, sedan på djur och sist av allt på människor. Det tar många, många år. Tyvärr upptäcker man ofta att läkemedlet inte funkar som man tänkt när man testar det i kliniska studier på människor och då har det kanske redan kostat upp till en miljard dollar. Ska vi få ut fler och bättre mediciner måste vi testa på mänsklig vävnad i ett mycket tidigare skede. Och det är det vi möjliggör.

Er produkt är en 3D-printer och ett biobläck som skriver ut mänsklig vävnad. Jag fattar verkligen inte hur det går till.

– En vanlig 3D-skrivare printar smält plast efter givna koordinater från en dator. Ta samma koncept men med ett mjukt material, i rumstemperatur, och stoppa in mänskliga celler. Då kan du skriva ut mänsklig vävnad. Idén har funnits länge, men printrarna har varit jättedyra och det har inte funnits ett standard-biobläck, så det vi gjort är att ta fram ett biobläck som funkar för det mesta och en printer som är mycket billigare än de tidigare – 10 000 dollar mot 150 000.

Vem uppfann detta?

ANNONS

– Min far som är forskare i biomaterial på Chalmers tog fram biobläcket under många år tillsammans med Chalmers och andra företag. Jag var rädd att den här idén, precis som många andra svenska innovationer, skulle läggas på hyllan. Så jag och Hector sa: vi tar risken, vi startar ett bolag. Vi tog en licens på teknologin och köpte sedan ut den från forskarna.

Har den resan kostat mycket?

– Biotech är en speciell bransch. Det kan ta tio år att utveckla och testa en produkt innan man kan börja sälja den. Sedan ska försäljningen täcka alla de årens kostnader. Jag har drivit liknande bolag i USA, jag vill aldrig göra det igen. Nu hade vi ett material och skapade en produkt kring det som vi kunde släppa till marknaden med en gång. Och marknaden är jättestor. Det finns 27 000 universitet i världen och alla forskare behöver bättre modeller att forska på än 2d-cellkulturer och djur. Kostat mycket, nej, vi har ju faktiskt lyckats sälja så bra redan det första året att vi gjort ett litet plusresultat.

Printern skriver ut mänsklig vävnad. Är det hud den kan göra, eller?

– Ja, och mycket mer. Tumörer, öron, lever, hjärtan. Alla möjliga olika vävnader. Det är fantastiskt.

ANNONS

Du ser glad ut när du berättar.

– Ja, för det är så spännande! Våra kunder berättar att de tar ut tumörer ur människor, printar ut hundra likadana och testar olika läkemedel på den. Plötsligt vet du inte bara vad som funkar på cancer, utan faktiskt vad som funkar på just den patientens cancer. Då känner man bara: åh fan.

Såg du alla de här möjligheterna med en gång?

– Nej. Anledningen till att vi vuxit så snabbt är just för att vi inte forskar på allt själva. Vi möjliggör för forskare att göra det.

Har du funderat på möjligheten att skriva ut kött?

– The sky is the limit. Men den marknaden har jag inte tänkt på, jag får skriva ner det.

När man läser på om vilka som jobbar hos er känns det som att IQ-nivån är oerhört hög. Har ni roligt också?

– Vi har bara roligt. Vi jobbar från åtta till midnatt varje dag, det är vad som krävs, men det är skitkul. Jag blir glad att du säger att vi är smarta, men jag tror framför allt vi har varit bra på att ta hjälp av folk som kan. Jag har bott i USA halva mitt liv, där tar man gärna in mentorer och det har jag varit noga med nu. Jag menar, jag är 27, jag kan inte allt.

ANNONS

Berätta om er kapitalstrategi.

– När vi startade i januari förra året sa jag: jag vill bli ett av de mest innovativa bolagen i Sverige 2016. För att nå det visste jag att det krävdes kapital, resurser, smarta människor. Vi började med att ta in några västsvenska änglar som hjälpte oss att finansiera starten. Ganska snart förstod vi att vi skulle kunna skala upp – vi hade redan produkten och fick ganska stort intresse när vi var med på Ny Tekniks 33-lista över mest lovande unga teknikbolag. Valet stod mellan att gå till venture capital-bolag eller börsen. Och vi valde börsen. Det är en oerhört fin möjlighet vi har i Sverige, att som litet nytt bolag bli publikt, få in kapital och växa. Jag fattar inte varför inte fler gör det, ärligt talat.

Har ni fått in det kapital ni behövde?

– Oh ja. Nu springer vi med trippel hastighet, det är uppskalning som gäller. Vi ska bli världsledande på bioprinting och letar på MIT, Princeton och Harvard efter de allra bästa personerna.

Har du något liv vid sidan av Cellink?

– Jag har en helt fantastisk fästmö. Vi ses kanske inte jättemycket… Men hon stöttar mig oerhört mycket och det behövs verkligen. Jag har fått en chans att köra stenhårt och visa vad jag går för. Jag var tvungen att ta den.

ANNONS

Erik Gatenholm

Ålder: 27

Bor: Lägenhet i Vasastan

Familj: Fästmö

Bakgrund: Utbildad kandidat inom Business Management vid Virginia Tech University och Handels masterprogram Innovation and Industrial Management i Göteborg.

Gör: Grundare och vd Cellink

ANNONS