Nu kommer besked om utbetalning av elstöd

Utbetalningarna av elstödet inleds den 20 februari. Det meddelade Försäkringskassan på en pressträff på onsdagen. Några bankdagar senare börjar pengarna landa på elkundernas konton.

ANNONS
|

Utbetalningarna inleds hos Försäkringskassan den 20 februari och några bankdagar senare börjar pengarna landa på elkundernas konton.

Utbetalningarna gäller för elområde 3 och 4, det vill säga södra och mellersta Sverige. För elområde 3 gäller 50 öre per förbrukad kilowattimme under tidsperioden från oktober 2021 till september 2022 och i elområde 4 handlar det om 79 öre per kilowattimme.

4,43 miljoner hushåll som är anslutna till 132 elbolag omfattas av detta första stödpaket. Det beräknas uppgå till sammanlagt mellan 16 och 17 miljarder kronor.

Försäkringskassan: Omöjliga tidsramar

Enligt generaldirektören Nils Öberg har tidsramen varit ”omöjlig”, och att för lösa uppgiften myndigheten fått från regeringen har man byggt ett helt nytt betalningssystem på tre månader – en uppgift som annars har tagit myndigheten ett helt år att slutföra.

ANNONS

– Vi har lyckats skapa detta på oerhört kort tid. En annan bra sak är att systemet kommer kunna återanvändas, inte bara för nästa utbetalning av elstöd utan även för andra slags krisstöd om det skulle behövas i framtiden, säger Försäkringskassans generaldirektör Nils Öberg.

Med tanke på det omfattande arbetet vill Öberg poängtera att servicearbetet med elstödet kan bli magert.

– Vi kan inte erbjuda samma höga servicenivå i vår verksamhet i övrigt. Jag nämner det redan nu för jag vill ha förståelse och acceptans för det. Det kommer finnas mycket information på Försäkringskassans hemsida, så om man kan undvika att ringa och istället själv söka information vore vi enormt tacksamma.

Utbetalningarna gäller inte hushåll i norra Sverige, och inte heller företag, organisationer eller myndigheter. När dessa utbetalningar kommer ske kan Öberg inte svara på.

Försäkringskassan: Risk för bedrägerier

Försäkringskassan understryker att ingen från någon myndigheter eller banker kommer att kontakta enskilda personer med tanke på utbetalningar av elstödet. Om någon hör av sig och ber om kontouppgifter, uppmanar Öberg att avsluta kontakten omedelbart.

– Se till att ingen hamnar i en situation där organiserad brottslighet lyckas få tag i de här pengarna, säger han.

Så får du din utbetalning i februari

För att utbetalningen ska bli så snabb och smidig som möjligt bör den enskilde anmäla sitt bankkonto till Swedbanks kontoregister senast den 13 februari.

Även Swedbanks kunder bör kontrollera att de har ett konto i kontoregistret. Man behöver inte bli kund hos Swedbank för att registrera sitt bankkonto där. Har man inte registrerat bankkontot hos Swedbank kommer man få en utbetalningsavi, vilket kan dröja något längre.

Inga utbetalningar i detta läge kommer ske till boende i lägenheter som saknar egna elavtal.

Källa: Försäkringskassan

Försäkringskassan är den statliga myndighet som står för socialförsäkringsutbetalningar, som exempelvis vab och föräldrapenning. Enligt generaldirektör Öberg kommer elstödsutbetalningarna påverka myndighetens kärnverksamhet.

ANNONS

– Det som är uttryckt från vår sida är att det inte får äventyra funktionaliteten och utbetalningarna av socialförsäkringar i övrigt. Men det är klart att detta får undanträngningseffekter i vårt arbete i övrigt. Så det påverkar, men äventyrar inte vår kärnverksamhet.

LÄS MER:Elprisstöd till hushåll och företag – detta gäller för dig

LÄS MER:Tuff start för Kristersson som styrt i snart hundra dagar

LÄS MER:Regeringen angrips för "snålt" och sent stöd

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS