Nu kan du köpa Blå tågets vagnar av Kronofogden

Blå tåget har lagt ner, men kan få nytt liv igen. Kronofogden säljer nu fyra av de retroinspirerade vagnarna – inklusive restaurangvagnen – till högstbjudande.

ANNONS
|

Totalt handlar det om fyra tågvagnar som ligger ute till försäljning: två konferensvagnar, en restaurangvagn och en sovvagn. Samtliga trafikerade fram till nyligen sträckan mellan Göteborg och Stockholm. Med Blå tåget skulle resan vara en del av målet, där dukade bord och livemusik ingick i 1960-tals konceptet.

Sedan i mitten av juni har Blå tåget stått stilla och idag finns fyra av dess vagnar på banvallen vid Uddevalla Centralstation. Därifrån måste en eventuell köpare själv frakta fordonen.

Fick ta hjälp av Trafikverket

Ägodelar som hamnar på Kronofogdens auktionssajt tillhör i regel den som har fordringar, det vill säga obetalda skulder, men inte har gått i konkurs. Konkurser sköter konkursförvaltare, men i detta fall har alltså Blå Tågets ägarbolag, AB Galia, valt att avveckla verksamheten vilket GP tidigare rapporterat.

ANNONS

– Vagnarna är lite svåra för oss, säger Martin Göthman, sektionschef för Kronofogdens avdelning försäljning lös egendom.

Martin Göthman, Kronofogden.
Martin Göthman, Kronofogden. Bild: Kronofogden

– Det speciella hos oss på Kronofogden är att vi säljer allt, allt ifrån i det här fallet tågvagnar till mer normala husattiraljer som bilar, båtar och cyklar. Här har vi fått ta hjälp av bland annat Trafikverket och ägarbolaget för mer information om den här typen av varor. De har ju en helt annan erfarenhet.

Hur är intresset?

– Det vi har fått förklarat att marknaden som sådan är begränsad och att man därmed har förhållandevis bra kontroll på varandra, säger Göthman.

– Jag tror personligen att klickhistoriken är ganska missvisande i det här fallet. Det brukar vara så med objekt med massmedialt intresse. Vi har inte fått några bud ännu men det är å andra sidan en dryg vecka kvar av auktionen och vi har inte haft visning ännu.

Vad händer om vagnarna inte blir sålda?

– I normalfallet gör vi två försäljningsförsök. Vi sätter ett startpris – som i detta fallet är halva marknadsvärdet – och får vi inga bud på det så kan vi välja att sänka priset. Får vi det inte sålt då häver vi utmätningen och i regel blir det så att föremålet går tillbaka till ägaren som kanske själv vill göra ett försök att sälja om vi inte når marknaden, säger Göthman.

ANNONS

– Men vi övertar aldrig ägandet av det som vi säljer. Jag brukar säga att vi är en mäklare med mycket fast hand, vi säljer vare sig du vill eller inte. Men vi är fortfarande bara en mellanhand.

LÄS MER:Blå tåget förlorar alkoholtillståndet

LÄS MER:Blå Tåget lägger ner trafiken

ANNONS