Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stormarknadschefen Waheed Hassan går entusiastisk omkring bland kunderna på Coop forum i Bäckebol, glad över att kunna erbjuda rätt pris redan före jul.

Nu fyndar vi i förtid

Varför köpa dyra varor till jul, om de ändå reas i mellandagarna? Den frågan får konsumenter att satsa på presentkort - eller returnera julklapparna och sedan fynda dem på rean.
- Visst är det tråkigt och fantasilöst med ett presentkort! Jag ger hellre bort ett paket med kvitto till, än köper ett presentkort, utbrister Waheed Hassan, stormarknadschef på Coop forum i Bäckebol.
Och just det ökade antalet sålda presentkort på varuhusen blev en anledning för Coop forum att tidigarelägga sin mellandagsrea. I dag möts kunderna av randiga tröjor och mjuka barnkläder till halva priset när de ska handla julskinkan och sillen inför julen.
- Hasse, vänta lite, ropar en dam entusiastiskt efter sin make, när hon dyker in bland lilablanka pyjamasar, sedan maken haft den dåliga smaken att raskt gå förbi, på väg mot specerierna.
Det gäller att passa på. Med halva priset är det fler som tycker sig ha råd med julklappar, konstaterar Waheed Hassan entusiastiskt.
- De senaste åren har vi fått så mycket återköp på mellandagarna, av julklappar. Folk lämnar tillbaka varor. Sedan går de in och handlar på rean. Därför tycker vi att det är bättre att låta våra kunder få en chans att handla till rätt pris från början, säger han.
Inför julen är det mest mat folk brukar ha i tankarna när de går till Coop forum. Nu utnyttjar affären den strida strömmen med kunder för att också sälja av sitt andra sortiment.
- Jag jobbar inom vården och brukar aldrig orka gå på mellandagsrea om jag är ledig då. Rea redan nu är ju jättebra. Jag passade på att köpa en fin jacka till en bekants flicka när jag ändå var här, visar Christina Svanberg.
Hon har packat julaftons brysselkål, skinka och köttfärs till köttbullarna i vagnen, tillsammans med den rosa jackan, med vit päls på kragen.
Även Ikea har tänkt om. Från att förr ha inlett rea på trettondagen, började den i år redan den 14 december för medlemmarna i kundklubben Ikea family.
- Vi vill ge våra kunder möjlighet att handla till bra priser redan före jul, säger PO Jönnerheim, försäljningschef för Ikea i Sverige.
- Detta är tredje året vi börjar före jul. Tidigare har ju alla gjort likadant i Sverige och haft mellandagsrea. Vi ville utveckla rean och hitta på ett annat, annorlunda sätt, som skulle bli bättre för våra kunder.
- Jag tror att det här är fördelaktigt för alla led, både konsumenter och handlare, säger Agneta Lindberg.
Hon botaniserar på Coop forums rea, bland barnkläderna, till sin yngste son. Vita polotröjor och en trepack med skärp ligger redan i korgen.
- Att fynda julklappar är bra för hushållsekonomin och gagnar både den som ger och får. Och folk har faktiskt inte råd med allt man ska ha till jul. Därför tror jag att det kommer att bli mer permanent att tidigarelägga rean, samtidigt som man har kvar mellandagsrean. Att det totalt sett blir en längre reaperiod, säger hon.
- Och med en längre reaperiod slipper man massinvasionen i butikerna. Det blir mer harmoniskt att handla så här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.