Åklagare Thomas Hertz talar vid Ekobrottsmyndighetens pressträff i samband med att domen i Allra-målet fallit.
Åklagare Thomas Hertz talar vid Ekobrottsmyndighetens pressträff i samband med att domen i Allra-målet fallit. Bild: Ali Lorestani/TT

Åklagaren ska överklaga Allra-dom

Vd:n Alexander Ernstberger och övriga åtalade frias helt från brottsmisstankar i målet om fondbolaget Allra. "Det känns bra att äntligen få upprättelse", skriver Ernstberger i en kommentar till TT. Åklagare Thomas Hertz har redan beslutat att överklaga domen.

ANNONS

Enligt Alexander Ernstberger var frikännandet väntat:

"Jag har inte begått något brott, tvärtom så har vi bevisat att PPM-spararna tjänat över 120 miljoner i det som i media har beskrivits som en härva. Det har varit en uppmärksamhet kring mig och Allra men tyvärr har rykten och spekulationer gått före fakta i den mediala folkdomstolen", skriver han till TT.

Enligt åklagaren hade de fyra åtalade gjort medvetet dåliga affärer med pengar från det allmänna pensionssystemet. Brottsrubriceringarna rörde bland annat grov trolöshet mot huvudman, att ha missbrukat sin förtroendeställning gentemot Pensionsmyndigheten och grovt mutbrott.

Målet handlar om värdepapper som köpts in via bolaget Oak Capital till Allras fonder till ett, enligt åklagarna, alltför högt pris. För att förmedla affären tog Oak Capital ut ett arvode på motsvarande runt 170 miljoner kronor. Totalt kostade hela affären Allra 430 miljoner kronor.

ANNONS

Men det är inte bevisat att arvodet för att konstruera värdepapper var för högt, enligt rätten.

Försvarets vittne

Enligt åklagare Thomas Hertz anser tingsrätten därmed att fondförvaltare vid ett investeringsbeslut får betala 40 procent av det investerade beloppet i transaktionskostnader. De personer som vittnade för åklagaren i målet menade i stället att 1–2 procent hade varit en rimlig kostnad.

Det har dock inte tingsrätten tagit hänsyn till, säger Thomas Hertz.

– Man har i stället fokuserat på de vittnesmål som åberopades av försvaret. Den person som flögs in från New York bedömdes ha den kunskap som krävs för att bedöma värdepappersmarknaden i Sverige 2012.

Aktieköp inte muta

Centralt i målet är även en aktieaffär där Oak Capital köpte andelar i ett bolag som ägdes av Allra-grundarna, för totalt drygt 100 miljoner kronor. Det köpet genomförde Oak Capital efter att ha tagit ut arvodet om 170 miljoner kronor, och var enligt åklagaren en muta. Men även den åtalspunkten ogillas.

– Tingsrätten har bedömt att det vid köp av aktier inte är ett överpris att betala fem till sex gånger så mycket som andra har betalat vid samma tillfälle för motsvarande aktieposter, säger åklagare Thomas Hertz, som redan har bestämt att han ska överklaga domen.

I och med frikännandena avslår rätten även Pensionsmyndighetens skadeståndsyrkanden. Myndigheten hade krävt de åtalade på drygt 23 miljoner dollar.

ANNONS

Alexander Ernstbergers advokat Slobodan Jovicic tycker att domen står i bjärt kontrast till hur målet har framställts i medierna.

– Inte nog med den grundläggande skada det här har haft för Alexander, så har det dessutom spätts på av att det har projicerats en fullkomligt felaktig bild av sakförhållandena.

Han utesluter inte att försvaret kan gå vidare med egna skadeståndsanspråk efter den frikännande domen, men först måste den vinna laga kraft.

– Givetvis är de frågorna alltid på bordet. Men låt oss avvakta och se vad åklagarens nästa drag är. Som jag förstår har han yttrat sig i dag väldigt kort inpå domen, vi får vänta och se var han står när han har hunnit fundera i några dagar.

Flytt landet

Ytterligare två personer som har varit misstänkta i målet har flytt landet och kan befinna sig i Turkiet. Nu förbereder turkiska åklagare ett åtal mot den ene av dem i Turkiet, skriver nyhetsbrevet Sak Liv. Även den andre personen kan komma att åtalas i Turkiet.

De båda riskerar hårdare straff i Turkiet än i Sverige, vilket skulle kunna innebär att de väljer att låta sig lagföras i Sverige i stället. Så fort de lämnar Turkiet kan de häktas enligt den efterlysning som skickats ut via Interpol.

ANNONS

Helena Wande/TT

Marc Skogelin/TT

Johanna Cederblad/TT

'Det känns bra att äntligen få upprättelse', skriver Allras vd Alexander Ernstberger i en kommentar till TT. Arkivbild från när huvudförhandlingen inleddes i Stockholms tingsrätt i oktober 2019.
"Det känns bra att äntligen få upprättelse", skriver Allras vd Alexander Ernstberger i en kommentar till TT. Arkivbild från när huvudförhandlingen inleddes i Stockholms tingsrätt i oktober 2019. Bild: Pontus Lundahl/TT

Allra grundades 2008 under namnet Svensk fondservice. Bolaget fick 2013 kritik av Konsumentombudsmannen (KO), som krävde att Svensk fondservice ändrade sina aggressiva försäljningsmetoder.

I september 2013 bytte bolaget namn till Allra.

I februari 2017 stoppade Pensionsmyndigheten alla nyplaceringar i Allras fonder i premiepensionssystemet, efter upprepade klagomål från sparare. En månad senare polisanmälde myndigheten Allra, som enligt Pensionsmyndighetens utredning har ägnat sig åt stora interna transaktioner utan att kunna motivera hur de gagnat spararna.

Också revisionsföretaget Deloitte, som 2016 granskade bolagets räkenskaper, anmälde Allra till Ekobrottsmyndigheten.

Den 1 oktober 2018 väcktes åtal mot fyra personer, däribland Allras vd Alexander Ernstberger. Åtalet rör grovt mutbrott, grovt bestickningsbrott, grov trolöshet mot huvudman och medhjälp till sådan brottslighet, grovt penninghäleri samt grovt bokföringsbrott.

Huvudförhandlingen hölls i Stockholms tingsrätt mellan oktober till december 2019.

Ytterligare en förundersökning pågår som rör Allra-koncernen i Luxemburg dit fonderna flyttade efter namnbytet från Svensk fondservice.

ANNONS