Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Det känns roligt att kunna betala ut, säger konkursförvaltaren Anne-Marie Pouteaux.

Nu får Saabarna sina pengar

Nästa vecka kommer de före detta Saabanställda som hade fordringar på konkursboet att få ersättning för sina uteblivna löner. Totalt handlar det om utbetalningar på många miljoner. – Det känns fantastiskt bra, säger Thomas Schulz, en av de 3 000 som fick det glädjande beskedet under fredagen.

Totalt handlar det om utbetalningar i storleksordningen 50 miljoner kronor som ska betalas ut från konkursboet. 3 000 före detta anställda, hälften tjänstemän och hälften kollektivare, har fordringar efter Saabkonkursen. Det handlar främst om retroaktiv lön, men fordringarna innefattar också ersättning för saker som innestående flextid, arbetstidsförkortning och uppsägningslön.

– Det känns roligt att kunna betala ut till de före detta anställda. Vi har ansträngt oss mycket för att hinna få ut de här pengarna innan sommaren, säger Anne-Marie Pouteaux, en av konkursförvaltarna.

De fordringar som nu betalas ut är de prioriterade, och utgör inte hela fordringen som de före detta anställda har. Den totala summan kommer att fastställas senare, men konkursförvaltarna har kommit fram till att det nu finns tillräckligt med pengar i konkursboet för att man ska kunna betala ut de prioriterade fordringarna som en förskottsbetalning.

– Handläggningen har löpt på enligt plan och enligt mall, vi har precis avslutat det formella bevakningsförfarandet i rätten. Det återstår ett antal rättegångar i domstol, och den tiden kan vi inte styra över. Nu betalar vi ut det vi anser oss kunna betala ut, säger konkursförvaltaren Hans L Bergqvist till ttela.

Pengarna kommer att börja betalas ut i slutet av nästa vecka, så i början av veckan därpå bör ex-Saabarna ha sina pengar på kontot.

– Det här är den första stora utbetalningen som vi gör. Det finns också vissa andra som är prioriterade, som kollektiva pensionsinstitut och liknande, de pengarna kommer att betalas ut efter pengarna till de anställda, säger Anne-Marie Pouteaux.

Konkursförvaltarna har beslutat att alla tidigare anställda ska få sina pengar, och att de ska få "i princip samtidigt". I går fick var och en av de 3 000 fordringsägarna ett personligt brev med besked om att pengarna nu kommer att betalas ut.

– Det var ett underbart besked då jag inte har några inkomster just nu. Jag har varit arbetslös sedan konkursen. Nu blir det lite fira, lugnt och stilla, säger Thomas Schulz, som arbetade 18 år på Saab och var med ända till slutet.

Förutom det välkomna tillskottet i kassan är utbetalningen ett tecken på att konkursförvaltarnas arbete går framåt.

– Det är skönt att det går sin gilla gång och att vi anställda får en del av pengarna som betalas ut. Det känns rättvist, säger Thomas Schulz.

De resterande fordringarna från anställda kan komma att bli betydligt högre än de pengar som nu betalas ut. Men det lär dröja länge innan de finns på några lönekonton. De har inte förtur och hamnar på samma prioriteringsnivå som leverantörsfordringar. De utdelningarna kommer att fastställas först när konkursen är klar att avslutas, dit är det långt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.