Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Företagare som pappersdeklarerar senast 2 maj kan räkna med en tidigare återbäring. Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Nu enklare att få återbäring tidigare

Skatteverket gör det enklare för svenskar att ta del av skatteåterbäringen redan i april. Det tidigare kravet om anslutning till en digital brevlåda skrotas.

Omkring en miljon personer fick ut sin skatteåterbäring i april förra året. Om lika många som i fjol skulle godkänna deklarationen digitalt beräknas antalet som kan ta del av den tidigare återbäringen öka till tre miljoner, enligt Skatteverkets expert.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Vi tar ett steg till och förenklar villkoren. Alla som bara ska godkänna sin deklaration, utan ändringar eller tillägg, och gör det digitalt senast den 2 april kan i år få sin skatteåterbäring redan i april, kommenterar Skatteverkets deklarationsexpert Anna Sjöberg i ett pressutskick.

Börja deklarera 19 mars

Från och med den 19 mars öppnar Skatteverket möjligheten att deklarera på webben och i deras app. Om man vill ta del av sin deklaration tidigare än så krävs dock fortfarande en anslutning till en digital brevlåda för myndighetspost. Då kan man få deklarationen senast den 13 mars, enligt Skatteverket.

Vidare meddelar Skatteverket att även de privatpersoner och företag som pappersdeklarerar nu får möjligheten att ta del av återbäringen tidigare. Om det är gjort senast den 2 maj kan dessa ta del av sin skatteåterbäring i juni månad.

– Vi har kommit så långt i digitaliseringen nu att vi redan före sommaren hinner hantera och kontrollera även en stor del av de deklarationer som fortfarande lämnas in på papper. Då vill vi gärna ge tillbaka i form av tidig skatteåterbäring även för dessa, fortsätter Anna Sjöberg på Skatteverket.

Datum att hålla koll på:

Anslut dig till en säker digital brevlåda för myndighetspost senast den 28 februari för att få deklarationen senast den 13 mars.

Den 19 mars öppnar Skatteverket för deklaration på webben och i deras app.

Deklarera digitalt senast den 2 april för att få skatteåterbäringen under samma månad.

Pappersdeklarera senast den 2 maj för att få skatteåterbäring i juni.

Källa: Skatteverket

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.