Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
En villa i Göteborgsregionen kostade i snitt 4 841 000 kronor i september, en procent mer än månaden innan och två procent mer än för ett år sedan, enligt nya siffror från Svensk Mäklarstatistik.

Nu blir det dyrare att köpa bostad i kranskommunerna

De svenska bostadspriserna fortsätter uppåt – och mest ökar priserna just nu i Göteborgs kranskommuner.
– Vi ser generellt en svagt positiv trend, med uppåtgående priser, på bostadsmarknaden, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Den senaste månaden har en bostadsrätt i Göteborgsregionen blivit två procent dyrare, enligt Svensk Mäklarstatistiks nya siffror. Villapriserna i regionen har samtidigt klättrat en procent. Under tiden står priserna i centrala Göteborg stilla. På längre sikt har dock bostadsrättspriserna i både centrala Göteborg och Göteborgsregionen dock ökat tre procent det senaste året.

– Generellt kan man säga att vi gått från en avvaktande marknad, med priser som varken gick upp eller ner, under 2018, till en svagt positiv trend med uppåtgående priser i år. Det är inga dramatiska uppgångar men vi ser en tydlig riktning uppåt, säger Per-Arne Sandegren.

Tillbaka på toppnivåerna

Det betyder att bostadspriserna på många håll nu tagit igen det större tapp som inleddes hösten 2017. I Storgöteborg är priserna till exempel nu tillbaka på samma nivå som för två år sedan. Det finns också storstadsområden där priserna ökar i ännu högre takt. I Malmö har bostadsrätterna i snitt blivit sex procent dyrare de senaste tolv månaderna.

– Finansinspektionens amorteringskrav som infördes 2016 och 2018 var bidragande faktorer till en dämpad marknad. De fick störst effekt på ställen som Göteborg, Stockholm och Uppsala, där bostadspriserna är relativt höga. Malmö har förhållandevis låga priser och sticker därför ut med större prisuppgångar, säger Per-Arne Sandegren.

Samtidigt slog antalet sålda bostadsrätter och villor i landet nytt rekord. Under årets första nio månader såldes drygt 125 000 objekt – cirka 5 000 fler än under samma period förra året. Den största ökningen sker i Malmöregionen och Stockholmsregionen, med uppgångar på tio, respektive sex procent, enligt Svensk Mäklarstatistik.

Optimistiska mäklare i Göteborg

De lokala mäklarna vittnar också om optimistiska tongångar på den göteborgska bostadsmarknaden.

– Vi har haft en stark inledning på hösten och märker tydligt av ökad positivism, både hos spekulanter och säljare. Tidigare var det framför allt bostadsrätterna i de centrala delarna som gick bra, men nu ser vi också ökad rörlighet och stigande priser i ytterstadsområdena. Även nyproduktionen har fått förnyad kraft, säger Sven-Erik Kristensen, regionchef för Bjurfors i Göteborg, i en skriftlig kommentar.

Det stora gap som tidigare fanns mellan vad säljare var beredda att släppa iväg sin bostad för, och vad köpare var beredda att betala, har också minskat, enligt Marcus Svanberg, vd för Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Generell stabilitet och balans mellan köpares och säljares prisförväntningar är utmärkande för bostadsmarknaden i Göteborg just nu. I kombination med fortsatt låga räntor gör det att fler spekulanter vågar ta steget att flytta och går något längre i budgivningarna jämfört med tidigare, säger han i en skriftlig kommentar.

Så utvecklas bostadspriserna

Här nedan kan du se hur priserna på bostadsrätter och villor utvecklats, i procent, under de senaste månaderna. Inom parentes står medelpriset per kvadratmeter bostad för bostadsrätter och per villa, för villor. Samtliga siffror kommer från Svensk Mäklarstatistik.

BOSTADSRÄTTER

1 mån 3 mån 12 mån

Riket (39 523 kr/kv) + 1 + 3 + 3

Centrala Göteborg (61 298 kr/kv) ± 0 + 3 + 3

Stor-Göteborg (45 122 kr/kv) + 2 + 3 + 1

Centrala Stockholm (90 807 kr/kv) + 1 + 4 + 3

Stor-Stockholm (58 530 kr/kv) + 2 + 2 + 3

Centrala Malmö (33 339 kr/kv) + 1 + 3 + 6

Stor-Malmö (30 245) ± 0 + 4 + 7

VILLOR 1 mån 3 mån 12 mån

Riket (3 317 000) ± 0 + 1 + 2

Stor-Stockholm (5 768 000) + 1 + 1 + 1

Stor-Göteborg (4 841 000) + 1 + 1 + 2

Stor-Malmö (4 052 000) ± 0 + 1 + 5

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.