Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

För många sjukdomar finns redan fungerande och godkända vaccin, som både skyddar dem som vaccinerats och hjälper att hålla nere smittspridningen. Bild: Naina Helén Jåma

Nu börjar snabbgranskning av AstraZenecas vaccin

Den europeiska läkemedelsmyndigheten inleder en snabbgranskning av Astra Zenecas covid-19-vaccin.
– Det går inte att förutse när ett eventuellt beslut om godkännande av vaccinet skulle kunna fattas, även om den löpande granskningen kan förkorta utredningstiden avsevärt, säger Läkemedelsverkets vaccinkoordinator Charlotta Bergquist i ett pressmeddelande.

Bland hundratals påbörjade projekt för att få fram ett corona-vaccin bedöms AstraZenecas samarbete med Universitetet i Oxford vara ett av dem som ligger längst fram.

Vaccinet har redan börjat testas på människor. Men försöken behövde också för en tid sedan pausas – sedan en av deltagarna uppvisat sjukdomssymptom.

Nu påbörjar den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA en första utredning av ett vaccin mot covid-19, enligt ett pressmeddelande från Läkemedelsverket. Det innebär att myndigheten nu börjar granska de resultat som framkommit i laboratoriedelen av vaccinforskningen.

LÄS MER: Vaccin effektivt mot livmoderhalscancer

LÄS MER: FN-chef vädjar om pengar till globalt vaccin

Inga steg försvinner – ordningen ändras

Utvärderingen kommer att ske genom en så kallad ”rolling review”, som är en process som används för att påskynda bedömningen av läkemedel i brådskande situationer.

– Det påskyndade förfarandet ändrar inte de grundläggande kraven på att vaccinet ska vara säkert, effektivt och hålla god kvalitet för att kunna bli godkänt, säger Charlotta Bergquist.

I normala fall måste all dokumentation vara färdig innan ett läkemedel tas upp för bedömning. Men genom att påbörja processen redan innan alla faserna är genomförda hoppas EMA kunna förkorta processen med att få ett fungerande vaccin godkänt. Alla moment i godkännandet finns kvar – men de sker i en delvis annan ordning.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.