Apple har vägrat att hjälpa FBI hacka en terrorists Iphone med hänvisning till att det skulle skapa ett prejudikat. Arkivbild.
Apple har vägrat att hjälpa FBI hacka en terrorists Iphone med hänvisning till att det skulle skapa ett prejudikat. Arkivbild.

"Nu börjar kriget om krypteringen"

Amerikanska FBI har fått extern hjälp att ta sig in i den Iphone som tillhörde skytten i San Bernardino-dådet. Men beskedet betyder inte att striden är över. -Nu börjar kriget om krypteringen på allvar, säger Sean Sullivan, säkerhetsexpert på finska F-Secure till TT.

ANNONS
|

Många gissar att det är det israeliska datasäkerhetsbolaget Cellebrite som hjälpt amerikanska myndigheter att ta bort spärren på terroristen Syed Farooks Iphone 5C, som automatiskt raderar innehållet efter flera felaktiga pinkoder. Om det rör sig om en fyrsiffrig pinkod finns det 10 000 varianter och det är inga större problem för rättsmyndigheterna att med rätt teknik hitta den rätta koden.

Men krypteringstekniken i Iphone 5C är redan föråldrad och i dag använder Apple och andra tekniktillverkare lösenord med åtta eller tio bokstäver och siffror. Att knäcka ett sådant lösenord är extremt svårt och dyrbart. Apple väntas den närmaste tiden dessutom släppa en uppdatering av mjukvaran (firmware) som stärker krypteringen ytterligare.

ANNONS
Nya lagar väntas

Eftersom Apple och många andra IT-jättar sagt nej till att bistå myndigheterna återstår bara lagstiftning om FBI eller andra vill ta sig in i telefonerna. I Apple-fallet försökte man med lagstiftning från 1700-talet, men där och i flera länder skissar politiker just nu på nya lagar, enligt Sean Sullivan.

-Teknikföretagen måste nu ägna sig åt tuff lobbying i amerikanska kongressen och det är också förslag på väg i Frankrike och Brasilien. Om du är hög chef på Apple i Frankrike kan du redan i år räkna med att sitta en vecka i fängelse för domstolstrots.
Teknik - inte Snowden

Många tror att det är visselblåsaren Edward Snowdens avslöjanden som lett fram till en stark kryptering av telefoner och appar. Så är inte fallet, enligt Sean Sullivan.

-Det som hindrat företagen att använda kryptering som standard är bristen på processorkraft. I dag är chipen så bra att kryptering inte kostar tillverkarna något och därför används det.

Apple säger i ett uttalande att FBI aldrig skulle ha tagit fallet till domstol och att företaget kommer att fortsätta försöka förbättra säkerheten i sina produkter.

"Apple tror djupt på att människor i USA och runt om i världen förtjänar dataskydd, säkerhet och privatliv. Att offra det ena för det andra utsätter bara människor och länder för större risk".

I december sköt det radikaliserade paret Syed Farook och hustrun Tahfeen Malik ihjäl 14 personer i San Bernardino i Kalifornien.

USA:s justitiedepartement gick den 16 februari till en federal domstol för att tvinga Apple att hjälpa FBI att hacka Farooks Iphone.

Domstolen beordrade Apple att förse polismyndigheterna med mjukvara så att telefonen kan låsas upp och det krypterade innehållet kan plockas ut utan att det raderas automatiskt.

Apple säger trots domen nej och har fått starkt stöd från flera andra amerikanska IT-jättar. Stöddemonstrationer har ägt rum på olika platser i USA. Båda sidor har lämnat in överklaganden och både Apple och FBI har deltagit i en utfrågning om krypterad teknik i den amerikanska kongressen.

ANNONS