Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Efter en längre tids ekonomisk kris ansöker Norwegian om rekonstruktion i Norge. Bild: Vidar Ruud
Efter en längre tids ekonomisk kris ansöker Norwegian om rekonstruktion i Norge. Bild: Vidar Ruud

Norwegian ansöker om rekonstruktion i Norge

Norwegian ansöker om rekonstruktionsprocess i Norge. Bolaget kommer ett fortsätta sin verksamhet som under processen, meddelar de i ett pressmeddelande.

Krisen är ett faktum för många flyg- och resebolag och Norwegian är inget undantag. Nu står det klart att flygbolaget ansöker om rekonstruktionsprocess i Norge, vilken blev godkänd under tisdagen.

Bolaget meddelar i ett pressmeddelandet att deras verksamhet och flygandet kommer att fortsätta under processen. Även handeln på Oslobörsen kommer att fortsätta som vanligt.

Vill minska skulder och antal flygplan

Processen kommer att pågå parallellt med en reorganiseringsprocess i Irland.

– En parallell rekonstruktion enligt norsk lag gynnar alla berörda parter och ökar sannolikheten för ett framgångsrikt resultat. Vårt mål är att trygga arbetsplatser och bidra till att säkerställa kritisk infrastruktur och bidra till ekonomisk tillväxt i Norge, säger Norwegians koncernchef Jacob Schram i en skriftlig kommentar.

LÄS MER: Norge förlänger coronastöd till flyget

LÄS MER: Ingen konkurs för handelsstoppade Norwegian

Han fortsätter:

– Vi kommer att använda den här tiden väl och jobba mot målet att minska bolagets skuld, minska antalet flygplan i flottan och återigen bli ett attraktivt flygbolag för investerare. Vi kommer att vara redo att möta konkurrensen om kunderna efter coronapandemin.

Norwegian har tidigare flaggat för att pengarna är på väg att sina, och kan vara helt slut i början av 2021 om det inte kommer ytterligare stöd till flygbranschen.

Under årets tredje kvartal redovisade Norwegian en förlust på 980 miljoner norska kronor. Under samma kvartal i fjol gjorde man istället en vinst på 1 670 miljoner. Både rörelseintäkterna och antalet passagerare rasade med omkring 91 procent.

– Resultatet visar tydligt att effekterna av covid-19-pandemin fortsätter påverka verksamheten och vår finansiella position, sa vd Jacob Schram i en skriftlig kommentar i samband med att delårsrapporten släpptes.

Ny krisplan presenterad

Flygbolaget presenterade en ny krisplan i förra veckan, enligt vilken man vill dra in fyra miljarder norska kronor i nytt kapital och sälja flygplan.

En extra stämma har utlysts till den 17 december för att få mandat från ägarna till ännu en nyemission och en ny omgång konvertering av skulder till eget kapital

Hur stor del av flygplansflottan Norwegian vill sälja är ännu oklart. Men under pandemin har man parkerat en stor del av sina flygplan och har för närvarande bara sex i drift.

Men trots det kärva läget upprepar bolaget även att målet är att alla kunder som begärt återbetalning till följd av inställda flyg i pandemin ska få sina pengar.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.