Northvolt i Skellefteå ska expandera både tillverkning och återvinning. Arkivbild.
Northvolt i Skellefteå ska expandera både tillverkning och återvinning. Arkivbild. Bild: Erland Segerstedt/TT

Northvolt får grönt lån för expansion i norr

Northvolt säkrar ett lån på över 50 miljarder kronor, en av de största finansieringarna inom grön teknik hittills, enligt Wall Street Journal.

ANNONS
|

Batteritillverkaren Northvolt, som tillsammans med Volvo Cars bygger en ny batterifabrik på Hisingen, har säkrat en mycket stor finansiering i Europa för att fortsätta kunna expandera verksamheten. I synnerhet handlar det om att expandera den befintliga anläggningen i Skellefteå, enligt ett pressmeddelande.

Lånet på 5 miljarder dollar som ges av 23 affärsbanker och Europeiska Investeringsbanken och Nordiska Investeringsbanken och stöds av EU:s investeringprogram, enligt Northvolt.

Northvolt har kontrakt på biltillverkare som BMW, Scania, Volkswagen och Volvo Cars på över 55 miljarder dollar, över 565 miljarder kronor.

En av de högst värderade i världen

16 av miljarderna ska användas för att betala av ett tidigare lån.

Jämfört med ett vanligt lån innebär ett grönt lån att räntan är lägre, men det ställs högre krav på att rapportera om låntagarens hållbarhetsarbete.

ANNONS

Wall Street Journal konstaterar att Northvolt är ett av världens högst värderade nya företag inom batteritillverkning. Den amerikanska affärstidningen konstaterar också att investeringarna i det svenska företaget handlar om ett geopolitiskt intresse att bygga upp batteriverksamhet utanför Kina och ta tillvara den investeringsvilja som finns för bolag inom grön teknik, med ett engelskt begrepp ”clean tech”.

Northvolts och Volvo Cars fabrik i Göteborg, nära Volvos anläggning i Torslanda, beräknas kunna starta 2025 och byggs just nu.

LÄS MER:Northvolt presenterar litiumfritt batteri

LÄS MER:Här är maskinen som ska göra att Volvobilarna kör längre

LÄS MER:Priserna på elbilar lär fortsätta falla

ANNONS