Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Northland-kollaps mot domstol

Hoppet om att få tillbaka åtminstone lite pengar är inte ute för de tidigare aktieägarna i Northland Resources. Om några månader kan frågan prövas i kanadensisk domstol.

Järnmalmsgruvan i Pajala hann vara i drift i två år innan konkursen var ett faktum 2014. Den kanadensiske advokaten Jon Foreman hävdar att Northlands ledning medvetet förde aktieägarna bakom ljuset under flera månader, innan botten fullständigt gick ur aktien i januari 2013.

I 2,5 år har han arbetat med en grupptalan mot gruvbolaget. Och nu börjar det röra på sig.

- Vi har lämnat in alla handlingar vi har till domstol. Nu ska vi få tillgång till dokument från bolaget. I höst planerar vi att begära en tidsplan för domstolsprövningen, säger Jon Foreman till TT.

Han är optimistisk.

- Jag har arbetat hårt i flera år med det här fallet, jag tror på det, säger han.

Felaktig bild

Flera tusen personer omfattas av grupptalan, i enlighet med kanadensisk lagstiftning. Det handlar om dem som köpte aktier runt eller efter den 1 april 2012, då ledningen ska ha fått information om det ekonomiska läget som de inte delgav aktiemarknaden, och som sedan hade kvar sina aktier den 24 januari 2013, då informationen blev känd och aktien rasade.

- De har haft en felaktig bild av bolagets ställning när de köpte sina aktier, säger Jon Foreman.

Anledningen till att processen har dröjt är att efterspelet efter moderbolagets konkurs har tagit lång tid. Moderbolaget, som stämningen riktar sig mot, var mot slutet registrerat i Luxemburg.

Oklar summa

Men eftersom det inte finns några pengar kvar där kommer pengarna som aktieägarna eventuellt får tillbaka från en försäkring som Northland hade. Hur mycket det kan röra sig om vill Jon Foreman inte säga.

- Det är information jag har fått i förtroende på konfidentiell väg, säger han.

Claes Hemberg, sparekonom på Avanza som följer processen, tror att det för många aktieägare också handlar om att få rätt mot bolaget.

- Ett kvitto på att man faktiskt blev lurad, säger han.