Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Norska staten vill sälja sitt återstående innehav i SAS. Arkivbild.

Norska staten säljer sitt innehav i SAS

Den norska staten vill sälja sitt återstående innehav i SAS, meddelar landets näringsdepartement.

De 37,8 miljoner aktierna motsvarar 9,88 procent av flygbolagets totala aktiebestånd.

"Transaktionen bekräftar det som tidigare kommunicerats från regeringen att den norska staten inte längre är en långsiktig ägare i SAS", står det i ett pressmeddelande.

Den norska regeringen har haft en fullmakt från stortinget att sälja ut SAS-innehavet sedan sju år tillbaka men affären har fördröjts av dålig lönsamhet i bolaget och fallande aktiekurs. Den senaste tidens uppsving har gjort att den norska staten tycker sig kunna göra en tillräcklig förtjänst för att motivera en försäljning, uppger norska NRK.

- För SAS räkning är det långsiktigt bra att de har en ägare som inte är statlig, en ägare som vill föra bolaget framåt, säger Mats Hyttinge, aktieanalytiker på Jarl Securities.

Hyttinge tror inte att Sveriges planer att sälja påverkas av det norska beskedet.

- Men hittar man köpare till den här posten finns det säkert köpare till den svenska posten också. På kort sikt betyder det inte mer än att det pressar kursen lite. Det viktiga för SAS är att leverera ett bra resultat.

TT har sökt näringsminister Mikael Damberg (S) som inte vill kommentera affären innan Stockholmsbörsen öppnar på onsdagen.