Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den gigantiska norska oljefonden kan ha aktier i uppemot 400 vapenrelaterade företag trots att majoriteten av befolkningen är emot sådana investeringar. Arkivbild.

Norska oljefonden investerar i vapenaktier

Den gigantiska norska oljefonden kan ha aktier i uppemot 400 vapenrelaterade företag trots att majoriteten av befolkningen är emot sådana investeringar, visar en ny rapport.

Ett antal bistånds- och hjälporganisationer står bakom rapporten. Den har nått slutsatsen att fonden – som totalt har investerat motsvarande nära 8 800 miljarder svenska kronor i drygt 9 000 företag världen över – har aktier i 100–150 vapenproducenter och i cirka 250 företag som tillverkar vapenkomponenter.

- Vi kan inte tjäna pengar på företag som producerar vapen som leder till att civila dödas. Det är rätt och slätt omänskligt. Regeringen måste se till att oljefonden gör sig av med alla vapeninvesteringar, säger Anja Bakken Riise, som leder organisationen Framtiden i våra händer, enligt nyhetsbyrån NTB.

Enligt rapporten finns inga tydliga riktlinjer för vad som ska räknas som vapen och vapenföretag. Organisationerna pekar på att varken regeringen eller fonden därför exakt vet hur många vapenrelaterade aktier som fonden investerat i, skriver tidningen Verdens Gang.

Organisationerna har också beställt en opinionsundersökning som visar att 59 procent av de svarande är emot investeringar i vapenrelaterade aktier.