"Vi håller på att undersöka hur vi ska angripa den här frågan", säger oljefondens chef Yngve Slyngstad om höga ersättningsnivåer bland fondens innehav. Arkivbild.
"Vi håller på att undersöka hur vi ska angripa den här frågan", säger oljefondens chef Yngve Slyngstad om höga ersättningsnivåer bland fondens innehav. Arkivbild.

Norsk jättefond angriper chefslöner

Den norska oljefonden, som är världens största statliga investeringsfond, går till attack mot höga chefslöner hos de bolag fonden investerar i. Bara i Sverige sitter fonden på aktier för 100 miljarder kronor.

ANNONS
|

Flera svenska storbolag kan hamna i skottgluggen. Nyligen har Ericssons vd Hans Vestberg fått utstå kritik för sin skyhöga fjolårslön på 37,6 miljoner kronor. Fonden nästan två procent av aktierna i Ericsson.

Även halvsvenska ABB:s vd Ulrich Spiesshofers årslön på åtskilliga tiotals miljoner kronor har kritiserats. Och även här finns norska oljefonden som ägare med 1,7 procent av aktierna.

Lägger sig i

Oljefonden har tidigare inte lagt sig i ersättningsfrågor, men söker nu efter ett första bolag att konfrontera i frågan, vilket väntas ske under de närmaste månaderna, skriver Financial Times.

- Vi har hittills valt att fokusera på lönestrukturer snarare än lönenivåer. Men på grund av det sätt som frågan om ersättningar till ledande befattningshavare har utvecklats, så måste vi undersöka vad en lämplig nivå för ersättning för befattningshavare ligger på, säger fondens vd Yngve Slyngstad till tidningen.

ANNONS

Det samlade värdet på den norska oljefondens innehav är nära 7000 miljarder svenska kronor, vilket motsvarar runt 1,3 procent av värdet på världens alla aktier.

"Skyhöga löner"

Näringsminister Mikael Damberg (S) säger att han inte vill lägga sig i hur marknaden sätter sina löner.

"Men jag kan förstå att skyhöga löner kan uppfattas som provocerande för många. Jag tror ett samhälle med små klyftor som håller ihop ger ett tryggt och framgångsrikt samhälle", säger han i en skriftlig kommentar till TT.

Damberg uppger inte vad han har för åsikt om höga chefslöner hos de bolag de statliga AP-fonderna investerar i.

Carina Lundberg Markow, som företräder KPA Pension och är chef för ansvarsfullt ägande på Folksam, håller helt med norska oljefondens kritik.

- Vi försöker ha en dialog med bolagen när det gäller vd och koncernledningens ersättningsnivåer. Det finns fall där det är tveksamt om en chef verkligen bidragit så otroligt mycket att det kan motivera en lön på över 15 miljoner kronor.

ANNONS