Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Norrmännen gillar svenska fritidshus

Norrmännen fortsätter att köpa svenska fritidshus. Men hos tyskar och danskar har intresset svalnat, visar statistik från SCB.

I Sverige ägdes 37 492 fritidshus av utländska ägare förra året, vilket är en marginell ökning jämfört med 2015. Det norska ägandet av fritidshus fortsatte att öka medan det danska minskade för fjärde året i rad.

- Vi har tagit fram den här statistiken under en längre tid och man ser att det här är den minsta ökningen på länge, säger Rein Billström, som är ansvarig för statistiken på SCB.

Bara Norge ökar

Det var bara det norska ägandet av fritidshus i Sverige som ökade under 2016. Ökningen låg på 2 procent jämfört med året före. Men samtidigt är det den minsta ökningen sedan 2000.

Det norska ägandet är klart störst och man fortsätter dra ifrån övriga länder. Därefter kommer Danmark och Tyskland. Dessa tre länder dominerar det utländska ägandet. Totalt kommer 88 procent av alla utländska ägare därifrån. På fjärde plats kommer ägare från Nederländerna.

Går man tillbaka till 2000 har antalet fritidshus ägda av utlänningar ökat med 107 procent. Tyskar var de första som började köpa fritidshus i Sverige. Redan för 17 år sedan fanns det drygt 9 000 svenska fritidshus ägda av tyskar. Danskarna var som mest aktiva på den svenska fritidshusmarknaden mellan åren 2000 och 2008. Därefter har intresset svalnat.

Bra ekonomi

- Danskarna ökade kraftigt i början, man hade en bra ekonomi och jag tror att man fick ganska mycket fritidshus för pengarna i Sverige, men det har förändrats de sista åren. Norrmännen har också haft en god ekonomi. De ökar fortfarande men ökningen är inte så stor, säger Billström.

De regionala variationerna är stora. Andelen utländskt ägande är störst i Kronoberg och Värmland. Däremot ratar utlänningarna i hög grad Stockholm, Uppsala, Södermanland, Gotland och Västmanland.

- Man vill inte bränna genom hela Sverige. Norrmännen är väldigt koncentrerade, det har lite grann att göra med Svinesundsbron som invigdes 2005. Tyskar och danskar är koncentrerade till södra Sverige. Dels är det avståndet men sedan är det nog mycket den svenska röda stugan med skog och någon sjö i närheten som lockar danskar och tyskar skulle jag tro.