Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/15

Norrmännen älskar Göteborg - mer än sin egen huvudstad

Göteborgarna älskar sin stad mer än turisterna. Och turisterna älskar det varma, vänliga och ungdomliga. Norrmännen tycker till och med bättre om Göteborg än om Oslo.

Det visar Göteborg & Co färska varumärkesundersökning Bilden av Göteborg i ett skandinaviskt perspektiv.
Tidigare undersökningar har visat på Göteborg som en varm och vänlig stad – men kanske lite för lagom och för lugn. Därför beslutade Göteborgs & Co styrelse att försöka förflytta Göteborgs positioner mot en lite mer spännande storstadskänsla.


– Det öppna, varma och välkomnande finns ju i vårt DNA, men vi ville spetsa till det lite och uppfattas lite mer energiska och inspirerande, säger Camilla Nyman, vd för Göteborg & Co.


Undersökningen visar att det har skett en sådan förflyttning de senaste tio åren, och att Göteborg numer också uppfattas som mer levande, öppen och aktiv – men fortfarande bedöms som ett välkomnande familjeresmål.

95 procent av alla svenskar har besökt Göteborg, varav 40 procent det senaste året. Av de tre storstäderna uppfattas Göteborg som den mänskliga, avslappnade staden som också överraskar positivt.


Men i fråga om att vara spännande, inspirerande och visa framåtanda är Göteborg omkört av Stockholm. Göteborg kör dock över Malmö i fråga om alla positiva egenskaper, stämningar och värden.
Svenskarna tycker att Göteborg är bästa storstaden att besöka.


Norrmän är den största turistgruppen i Göteborg, i undersökningen hade 35 procent besökt Göteborg de senaste tre åren. Men Stockholm knaprar in.
– Göteborg och Stockholm ligger rygg mot rygg i undersökningen, men Stockholm upplevs som mer attraktiv och spännande, säger Camilla Nyman och konstaterar att det mest överraskande var hur negativa norrmännen var mot Oslo som de uppfattar som en stökig, segregerad, hård, skräpig och tråkig stad där Göteborg ses som den totala motsatsen.


Nytt är också att man gjort en pilotundersökning i Danmark och danskarna överraskar med att visa sig gilla gatu- och stadsmiljöerna skarp och det totala utbudet av aktiviteter. Norrmännen gillar som vanligt aktiviteter, restauranglivet och shoppingen.


Vad tycker då göteborgarna om sin stad? Bättre än övriga Sverige, och är nästan lika älskad av kranskommunerna. Göteborg är levande, vänligt, vackert, öppet och äkta tycker upp till 85 procent av göteborgarna. En stad med livskvalitet.
Men en stor del av göteborgarna tycker att staden är segregerad och har börjat bli stökig och skräpig.


– Göteborg har en väldigt stark bild som en destination med många positiva värden, som sammanfaller med vad göteborgarna tycker. Men sedan finns det några värden som är på väg fram som är negativa som att det är stökigt och att göteborgarna inte uppfattar sin stad som särskilt ren längre. Och det får vi ta med oss. Men övervägande är det väldigt positivt, säger Camilla Nyman.


En av de punkter som lyftes fram i undersökningen var hur trygga svenskarna upplever storstäderna.
Även där hamnade Göteborg i topp med 44 procent, Stockholm 28 och Malmö 18 procent, vilket kan ses som en alarmerande siffra.


Bland svenska besökare de senaste tre åren hamnar Göteborg i topp som en mycket eller ganska bra stad att besöka med 82 procent och Stockholm på 79 procent. Malmö ligger i botten med 56 procent, och där tycker också 16 procent av besökarna att det är en mycket eller ganska dålig stad att besöka.
Det är bara fem procent som genuint ogillar Göteborg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.