Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Norrmän som vill erövra Sverige

I dag öppnar Allum - ytterligare ett delmål på Steen & Ströms norska segertåg genom landet. Snart är norrmännen störst i Sverige på att driva köpcentra. Nästa västsvenska anhalt - Borås.
Blomsterrabatterna utanför kommunhuset i Partille är i ordning, de nybyggda korsningarna är det däremot lite si och så med. Men inne i svarta lådan, så kallas nybygget Allum, är de flesta varorna på plats. Även om det arbetades in i sista stund inför öppningen i dag.
För centrumchefen Audun Ribe, norrmannen som bor i Småland och arbetar i Göteborg, är målet snart nått - att slå sig ned på ett av fiken, ta en kopp och blicka ut över det färdiga köpcentrumet.
- Jag behöver ingen champagne eller några applåder. Känslan av att sitta där och titta sig omkring, minnas den obebyggda marken och hur bygget vuxit fram, det är det bästa.
Men det är inte tal om att slå sig till ro, köpcentra har blivit ett populärt grepp inom detaljhandeln, en framgångsmodell som uppskattas av kunderna.
När nya växer som svampar ur marken blir de nästan nya snabbt gamla. Renoveringar och utbyggnader, omstruktureringar av butiker och nya idéer krävs ständigt för att behålla kunderna.
- Det är därför Torp utanför Uddevalla gått så väldigt bra, där har vi hela tiden förändrat, säger Audun Ribe.
De senaste planerna för Torp, som varit en tuff utmaning för handeln i Uddevalla, är en utbyggnad på cirka 12 000 kvadratmeter.
Allum blir norska Steen & Ströms åttonde köpcentrum i Sverige och definitivt inte det sista. Ett av de blivande projekten handlar om att bygga ett köpcentrum på Borås Wäfveris gamla tomt i Borås.
- Vi har sex, sju projekt på gång, när de är genomförda är vi den största ägaren av köpcentra i Sverige, säger Hans Cagner, utvecklingsdirektör på Steen & Ström i Sverige.
Etableringar av handel bygger på två förutsättningar - dels att det finns konkurrensfördelar, dels att det finns ytterligare köpkraft. Steen & Ström bedömer Allums läge som ett av de bästa i Sverige.
- Partille var en av de sista vita fläckarna på kartan, här fanns nästan ingenting och så gott som alla boende har åkt någon annanstans för att handla. De blir våra kunder nu, säger Audun Ribe.
Därmed räknar han med att knipa andelar av flera andra konkurrenter. Alingsås, Göteborgs city, Backaplan - alla får räkna med att känna av den nya etableringen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.