Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Elpriserna når nya rekord – samtidigt som Sverige och Norge bråkar om elnäten vid gränsen mellan länderna.  Bild: Anders Wiklund/TT
Elpriserna når nya rekord – samtidigt som Sverige och Norge bråkar om elnäten vid gränsen mellan länderna. Bild: Anders Wiklund/TT

Norge och Sverige i elbråk: ”Inte en bra utveckling”

Elpriserna fortsätter att slå rekord. Samtidigt har det uppstått en konflikt mellan Norge och Sverige om elnäten – som har fått Norge att stoppa flödet av elektricitet till Sverige, rapporterar Bloomberg.

På måndagen ligger snittpriset per kilowattimme i elområde 3, där både Göteborg och Stockholm ingår, på nästan tre kronor – ännu högre än den förra toppen i slutet av november som låg på 2,721 kronor, enligt siffror från elbörsen Nordpool.

Samtidigt pågår en konflikt mellan Sverige och Norge om elnäten.

Det hela handlar om elledningar som går mellan de båda grannländerna, vars syfte är att förse intilliggande länder med förnybar energi från exempelvis vattenkraft eller vindkraft. Elen styrs inte av nätoperatörerna utan flödar dit priserna är högst, men det går att stoppa flödet manuellt.

LÄS MER: Sju tips – så undviker du elprissmockan i vinter

Analytiker: ”Inte en bra utveckling”

När Norge började öka sin elexport till Tyskland och Storbritannien, innebar det under vissa perioder minskat flöde till Sverige, som svarade med att blockera kapaciteten vid gränsen. Det hindrar export men också import, något som Sverige förlitar sig på när efterfrågan toppar under vintermånaderna.

Norge i sin tur svarade i förra veckan med att kapa flödet till Sverige för att prioritera bättre betalande kunder i Europa.

– Det här är inte en bra utveckling på längre sikt, säger Christian Holtz, energianalytiker på Merlin & Metis AB, till Bloomberg.

LÄS MER: Bensinvreden: ”Elbilar hör hemma på Liseberg”

LÄS MER: Billigaste bilen – bensin, diesel eller el?

Svenska Kraftnät: Får importera från andra länder än Norge

Svenska kraftnät menar att beslutet om att minska exportkapaciteten inte var politiskt, utan nödvändigt eftersom de gamla elnäten behöver byggas ut för att kunna hantera den nya riktningen på flödena. Det kan ta ända till 2030, enligt myndigheten, som uppger för Bloomberg att det kan betyda att Sverige måste importera från andra länder än Norge om det skulle bli brist på el.

– Om det inte är möjligt kommer vi vara tvungna att stänga av användare när det blir kallt, säger Erik Ek, strategisk driftchef på Svenska kraftnät, till Bloomberg.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.