Pipor till gasledningen Nordstream 2 i tyska Mukran under byggtiden. Arkivbild.
Pipor till gasledningen Nordstream 2 i tyska Mukran under byggtiden. Arkivbild. Bild: Jens Buettner/AP/TT

Nordstream 2 har börjat fyllas

Gasledningen Nordstream 2, som går mellan Ryssland och Tyskland, har börjat fyllas på med gas, meddelar operatören.

ANNONS

Det är en första del som nu kommer att fyllas för att bygga upp ett tryck och göra senare tekniska tester möjliga, enligt operatören Nordstream 2 AG. Mer information om kommande tekniska steg utlovas senare.

Slutförandet av gasledningen gjordes klart i början av september.

Det senaste steget i uppförandet av den kontroversiella gasledningen kommer medan Europas reserver av naturgas är låga och energipriserna stiger.

Nordstream 2, som anläggs av ett konsortium av vilket ryska energijätten Gazprom äger lite drygt hälften, har i åratal varit ett projekt som splittrat regeringar i såväl Europa som globalt.

Ledningen medger ett stabilare och större flöde av fossilgas till EU-länder. Även om gasen är förorenande innebär den mindre utsläpp än exempelvis kolenergi.

ANNONS

Samtidigt bidrar Nordstream 2 till att Ukraina, där tidigare gasledningar mellan Ryssland och EU går, får en mindre viktig roll.

Det gör att omvärlden avsäger sig ett trumfkort mot Ryssland i konflikten i Ukraina, medan länder som Tyskland gör sig ännu mer beroende av rysk energi.

Nordstream 2 passerar nära både svenska Gotland och danska Bornholm.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS