Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Enligt de stora utbildningssamordnarna i landet finns många lediga platser, bland annat inom vård och omsorg. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Enligt de stora utbildningssamordnarna i landet finns många lediga platser, bland annat inom vård och omsorg. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Nordmark: Bråttom fylla tomma utbildningar

Platser på arbetsmarknadsutbildningar står tomma när Arbetsförmedlingen måste lägga sin mesta tid på att skriva in nya arbetslösa så att de inte blir utan a-kassa. Arbetsmarknadsministern säger att det är bråttom att få snurr på anvisningar till platserna.

– Det är ju en väldigt ansträngd situation på Arbetsförmedlingen och det har de ju själva vittnat om. Och det var den redan före coronakrisen, säger ministern Eva Nordmark (S).

– Men jag vill att de resurser som vi har ställt till AF:s förfogande används fullt ut, fortsätter hon och säger att hon "för en dialog" med myndigheten om läget.

Arbetslösheten stiger som en följd av coronakrisen, men allt färre deltar i arbetsmarknadsutbildningar, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Det gäller utbildningar i allt från vård och omsorg till industri.

– Det är väldigt motsägelsefullt eftersom behovet är större än någonsin att utbilda sig mot framtidens yrken. Jag vill påstå att vi kan ta emot 25 procent fler deltagare och då finns vi på 30 adresser runt om i landet. Vi har ledig kapacitet, säger Anders Hvarfner, divisionschef för vuxenutbildning på Lernia, till radion.

Antalet personer som får genomgå en arbetsmarknadsutbildning har minskat stadigt, från 7 000 personer i april 2019 till knappt 4 700 personer i april i år.

En förklaring uppges vara att Arbetsförmedlingen tvingats prioritera de personer som nu skrivs in.

– Att vi har behövt omfördela resurser och säkra att individer får sin ersättning har ju påverkat i vilken utsträckning vi har kunnat arbeta med annan verksamhet, säger Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén.

En arbetsmarknadsutbildning är en kortare utbildning till yrken där det råder brist på utbildad personal.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Bild: Ali Lorestani/TT
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Bild: Ali Lorestani/TT