De nordiska länderna går före EU:s sanktioner när de nordiska oljebolagen självmant stoppar sin import från Ryssland. Arkivbild.
De nordiska länderna går före EU:s sanktioner när de nordiska oljebolagen självmant stoppar sin import från Ryssland. Arkivbild. Bild: Eli Hartman/AP/TT

Norden stoppar rysk oljeimport – innan EU

ANNONS

I praktiken har Sverige, Norge, Danmark och Finland redan infört ett stopp mot rysk olja sedan de stora oljebolagen i Norden slutat med sin import, rapporterar Sveriges radio Ekot. De nordiska länderna går därmed före EU, som hittills har misslyckats med att upprätta ett gemensamt importstopp mot rysk olja.

I Sverige har tre bolag sedan tidigare importerat rysk olja: Preem, ST1 och Nynas. Men efter den ryska invasionen har de slutat med sin import.

– Sanktionerna har redan börjat träda i kraft när många företag väljer att se sig om till en annan leverantör i stället, säger Jessica Alenius, vd för branschorganisationen Drivkraft Sverige till Ekot.

ANNONS

I Norge och Danmark har ett totalstopp för importen redan införts. I Finland, det land som har importerat mest rysk olja, kommer ett stopp att införas från juli i år.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS