Nordeas vd Casper von Koskull presenterar delårsrapport.
Nordeas vd Casper von Koskull presenterar delårsrapport.

Nordeas orosmoln är politiska

ANNONS
|

Nordeas aktie är draglok på Stockholmsbörsen med ett kurslyft på drygt en procent efter en delårsrapport för årets första kvartal.

Ett oväntat starkt räntenetto, det banken tjänar på skillnaden mellan in- och utlåningsräntor, imponerar på analytiker.

- Det drivs i huvudsakligen av att priserna på bolån i Norge har gått upp, säger Thomas Eskildsen, analytiker på danska Jyske Markets.

ANNONS

"Solitt resultat"

Casper von Koskull är nöjd och pratar om ett solitt resultat i ett läge där ett globalt ekonomiskt uppsving ser ut att bli allt mer synkroniserat.

En stor del av Nordeachefens presentation av delårsrapporten ägnas åt att diskutera vad von Koskull kallar myter om banker, som att de utgör farliga risker för värdländer, gör överdrivna vinster och inte beskattas tillräckligt. Han pekar även ut ökade geopolitiska risker, som osäkerheten kring valen i Frankrike och Tyskland, utfallet av Donald Trumps politik som USA:s president samt det spända läget i Mellanöstern, Ukraina och Nordkorea.

Nordeas hot om att flytta huvudkontoret från Sverige finns kvar, slår han fast. Hotet är en reaktion på den kraftigt höjda så kallade resolutionsavgift som den rödgröna regeringen flaggat för.

Danmark eller Finland?

Nordea undersöker om inte Danmark eller Finland skulle vara ett bättre hemvist, för att därmed slippa kostnader som konkurrenter utanför Sverige inte behöver betala.

Ambitionen är att fatta beslut i frågan före sommaren, enligt von Koskull.

- Att låta det här hänga är inte rätt. Därför skulle jag ha en ambition att åtminstone kunna fatta något slags beslut före sommaren. Men som sagt, det är en ambition. Jag kan inte lova att det sker.

ANNONS
TT

Fakta: Högre vinst än väntat

Nordea redovisar ett vinstlyft till 1102 miljoner euro, motsvarande cirka 10,5 miljarder kronor, för årets första kvartal. Det är något mer än väntat och kan jämföras med 1006 miljoner euro under motsvarande kvartal i fjol. Analytiker hade i snitt räknat med en vinst på 1070 miljoner euro enligt en sammanställning av prognoser gjord av Reuters.

Avgifts- och provisionsnettot ökade till 866 miljoner euro, från 772 miljoner euro. Räntenettot steg samtidigt 1197 miljoner euro, från 1168 miljoner euro. Totalt uppgick intäkterna till 2461 miljoner euro, jämfört med 2295 miljoner euro motsvarande period året före.

Rörelsekostnaderna steg till 1246 miljoner euro, från 1178 miljoner euro. Kreditförlusterna ökade till 1215 miljoner euro, från 1117 miljoner euro.

Källa: Nordea, Reuters

ANNONS