Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nordeas vd Casper von Koskull presenterar delårsrapport.

Nordeas orosmoln är politiska

Det går bra affärsmässigt för Nordea. Vinsten lyfter mer än väntat i vad banken kallar en lågintensiv tillväxt som börjar ta fart. Orosmolnen för vd Casper von Koskull är snarare politiska – både i Sverige och i omvärlden.

Nordeas aktie är draglok på Stockholmsbörsen med ett kurslyft på drygt en procent efter en delårsrapport för årets första kvartal.

Ett oväntat starkt räntenetto, det banken tjänar på skillnaden mellan in- och utlåningsräntor, imponerar på analytiker.

- Det drivs i huvudsakligen av att priserna på bolån i Norge har gått upp, säger Thomas Eskildsen, analytiker på danska Jyske Markets.

"Solitt resultat"

Casper von Koskull är nöjd och pratar om ett solitt resultat i ett läge där ett globalt ekonomiskt uppsving ser ut att bli allt mer synkroniserat.

En stor del av Nordeachefens presentation av delårsrapporten ägnas åt att diskutera vad von Koskull kallar myter om banker, som att de utgör farliga risker för värdländer, gör överdrivna vinster och inte beskattas tillräckligt. Han pekar även ut ökade geopolitiska risker, som osäkerheten kring valen i Frankrike och Tyskland, utfallet av Donald Trumps politik som USA:s president samt det spända läget i Mellanöstern, Ukraina och Nordkorea.

Nordeas hot om att flytta huvudkontoret från Sverige finns kvar, slår han fast. Hotet är en reaktion på den kraftigt höjda så kallade resolutionsavgift som den rödgröna regeringen flaggat för.

Danmark eller Finland?

Nordea undersöker om inte Danmark eller Finland skulle vara ett bättre hemvist, för att därmed slippa kostnader som konkurrenter utanför Sverige inte behöver betala.

Ambitionen är att fatta beslut i frågan före sommaren, enligt von Koskull.

- Att låta det här hänga är inte rätt. Därför skulle jag ha en ambition att åtminstone kunna fatta något slags beslut före sommaren. Men som sagt, det är en ambition. Jag kan inte lova att det sker.