Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nordea presenterar delårssiffror. Arkivbild.

Nordeas intäkter väntas fortsätta falla

Bankkoncernen Nordeas resultat för det fjärde kvartalet var sämre än väntat. Och det finns inga tecken på en snabb förbättring, enligt analytiker.

- Det är en klar besvikelse, resultaträkningen är betydligt under förväntan, och vi ser inga trender som gör att det ser ut att vända. Det ser ut att fortsätta falla på de viktiga intäktsraderna, säger Andreas Håkansson, bankanalytiker på Exane BNP Paribas, till TT.

Press i Danmark och Norge

Nordea var på torsdagen först ut av storbankerna att rapportera siffrorna för förra årets sista kvartal. Och de landade som en besvikelse, vid lunchtid hade aktien fallit 4 procent på Stockholmsbörsen.

Enligt Nordea har bolaget påverkats negativt av en "mycket låg aktivitetsnivå på kapitalmarknaderna".

- Det är på risk- och tradingsidan, och när du har en volatilitet (rörelser i en tillgång) som är som nivån på 60-talet så händer det mindre, säger Casper von Koskull, vd på Nordea, till TT.

Men det lugnar inte marknaden.

- Det drabbar alla banker. Det är inget Nordea-specifikt. Det stora problemet är räntenettot, där vi inte ser någon som helst tillväxt, det bara fortsätter att falla och det är ju klart negativt, säger Andreas Håkansson.

I siffror sjönk räntenettot med åtta procent till 1 109 miljoner euro, från 1 209 miljoner euro.

Enligt analytikern bottnar den problematiken i Nordeas geografiska exponering mot marknaderna i Danmark och Norge där det råder marginalpress.

- Det lider man av, säger Håkansson.

von Koskull inte nöjd

Vinsten på 796 miljoner euro kan jämföras med 1 248 miljoner euro motsvarande period föregående år. Analytiker hade, enligt Reuters, i genomsnitt räknat med en rörelsevinst på 900 miljoner euro.

- När det gäller vinstutvecklingen är jag inte nöjd. Med det sagt väntar jag mig att vinsten kommer att förbättras till följd av de åtgärder vi vidtar under 2018, säger von Koskull.

Enligt von Koskull handlar det om att man under de senaste två åren skapat en mer stabil bank med mindre risk.

Risknivån ska enligt banken ha sänkts genom minskad exponering mot bland annat Ryssland och inom frakt- och oljeverksamhet.

- Jag ser redan i det fjärde kvartalet en minskning av kostnaderna, säger von Koskull.

Nordea-chefen räknar med något högre intäkter, lägre kostnader och en stabil kreditkvalitet under 2018.

"Utdelningen enda positiva"

Styrelsen föreslår nu en höjd utdelning på 0:68 euro per aktie jämfört med tidigare 0:65 euro. Det var dock något lägre än aktieanalytikernas prognos som låg på 0:70 euro.

- Utdelningen är bra och det ger ett skydd på nedsidan. Men det är egentligen det enda som är positivt, säger Andreas Håkansson.