Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nordea, med vd Casper von Koskull, presenterar sin internutredning av Panamaläckan i samband med en oväntat stark rapport för årets andra kvartal.

Nordea spärrar Panama-konton

Nordea har spärrat 68 konton efter att ha hittat misstänkta indikationer med kopplingar till brevlådeföretag i skatteparadis. Åtgärden följer på en internutredning av den så kallade Panamaläckan.

- Vi kan inte acceptera att Nordea används som en plattform för skatteplanering. Det är en del av vårt ansvar och den policyn är tydlig, säger Casper von Koskull, vd för Nordea, efter redogörelsen av den interna utredningen.

I utredningen har 129 av totalt 562 offshore-strukturer granskats då de har administrerats av advokatfirman Mossack Fonseca eller någon annan advokatfirma i Panama.

Flera miljarder

Det handlar om strukturer med sammanlagt 216 miljoner euro (drygt två miljarder kronor) i förvaltat kapital.

Några bevis för att anställda i Nordea aktivt hjälpt kunder med skatteflykt har inte hittats av internutredarna, som har fått hjälp av advokatbyrån Mannheimer Swartling samt lokala revisorer och jurister.

- Det vi har kommit fram till är att vi har agerat på begäran av kunder för att administrera dessa strukturer. Vi har skickat instruktioner till de aktuella firmorna på uppdrag av kunder, säger Johan Ekwall, ansvarig för regelefterlevnad på storbanken.

- Men vi har inte funnit några bevis på att det har funnits en formell uppgörelse mellan Mossack Fonseca och Nordea i Luxemburg, fortsätter han.

Före 2013

Det mesta kretsar kring upplägg gjorda av kunder i Nordea Bank SA i Luxemburg (NBSA). Men det handlar enligt utredningen inte om att medarbetare i Nordea initierat bildandet av så kallade offshorestrukturer och inte heller att de proaktivt bistått kunderna att undgå eventuell skatt.

- Vi har inte begått någon kriminell handling men vi har gått emot våra interna policys, säger Ekwall.

I presentationen av utredningen talas det om "misstänkta indikationer". Banken har spärrat 68 konton med koppling till dessa, varav de flesta kommer från tiden före 2013.

"I enlighet med våra riktlinjer undersöker vi dessa konton närmare för att finna rimligt bevis för att kunderna följer gällande regler för deklaration och beskattning. I annat fall stängs deras konton", skriver Nordea i ett pressmeddelande.

Skärpt skattepolicy

Nordeas kunder kommer framöver även att få räkna med skärpt skattepolicy i kundrådgivning.

"Nordea kommer att säga nej till alla nya bolagsstrukturer där affärssyftet är oklart", skriver Nordea.

En speciell styrelse ska inrättas med fokus på skatt och där mer komplexa skattefrågor ska kunna lyftas.

- Jag kan inte ändra det som har hänt men jag kan forma framtiden, säger Casper von Koskull.

Nordea upprepar samtidigt löftet att man ska klippa alla band med advokatbyrån Mossack Fonseca och skriver att det beräknas vara helt klart vid årets slut.

Utredningen visar bland annat att Nordea brustit när det gäller kraven på utökad kundkännedom, som krävs för så kallade högriskkunder. Dessutom har utredningen hittat sju fall där förnyelsen av fullmakter inte har skett enligt interna riktlinjer.

"Men alla kriterier som krävs för att detta ska anses vara olagligt uppfylls troligen inte, det vill säga medarbetarna har inte tydligt gynnats eller uppnått otillåtna fördelar av bakdatering", skriver Nordea.

FI-utredning pågår

I granskningen av Nordea i Ryssland hittade utredningen ett fall av rådgivning som skett i strid med Nordea Bank Rysslands etiska riktlinjer, skriver Nordea.

En utredning om Nordeas inblandning i den så kallade Panamahärvan pågår även hos Finansinspektionen. Utredningen görs i samband med att FI även undersöker bankens brister för att motverka penningtvätt.

- Utredningen kommer att vara klar innan årets slut, säger Annika Zervens kommunikationschef på FI.