Tropisk regnskog har satts i brand på ön Sumatra i Indonesien. Skogsavverkning för att bereda plats för oljepalmer är ett av de största hoten mot Sumatras regnskogar. Oljepalmer är idag en av de viktigaste kommersiella grödorna i Indonesien och enorma regnskogsområden har huggits ned för att ge plats för plantagerna. Arkivbild.
Tropisk regnskog har satts i brand på ön Sumatra i Indonesien. Skogsavverkning för att bereda plats för oljepalmer är ett av de största hoten mot Sumatras regnskogar. Oljepalmer är idag en av de viktigaste kommersiella grödorna i Indonesien och enorma regnskogsområden har huggits ned för att ge plats för plantagerna. Arkivbild.

Nordea ratar slutsatser om palmoljepengar

ANNONS
|

Svenska banker och AP-fonder investerar i sex asiatiska banker som ger stora lån till indonesiska palmoljeföretag, enligt en rapport från Regnskogsfonden och Fair finance guide.

Nordea är den svenska bank som investerar mest i de indonesiska bankerna med 2,5 miljarder kronor. SEB har investerat minst med 88 miljoner kronor. Hos Nordea, Danske bank och Handelsbanken hittades investeringar även i så kallade etik- och hållbarhetsfonder.

- Kunder blir lurade för det rimmar inte med bankernas löfte att ta ansvar för miljön, säger Jakob König, projektledare för Fair finance guide på Sveriges konsumenter.

ANNONS

"Inte validerad"

Den största investeraren Nordea menar dock att det inte är bankerna som luras.

- Det är Fair Finance som genom den här typen av rapporter lurar allmänheten att bankerna och i synnerhet Nordea inte tar sitt ansvar. Det är beklagligt att icke validerad information används som fakta, säger Sasja Beslik, chef för Hållbara finanser hos Nordeakoncernen.

Han säger att rapporten bygger på "ett antal antaganden".

- Informationen som används i rapporten är inte validerad vilket gör att det blir lite vanskligt och tokigt att slå så hårt på oss när de inte vet vad vi gör, och inte gör.

Beslik säger att Nordea flera gånger varit i de utsatta områdena och har besökt plantager och de företag som man investerat i.

- Men vi kan inte agera på rapportens antaganden. Vi måste veta vilka banker som bryter mot det regelverk som vi har, och de riktlinjer som finns kring finansieringen av palmoljeföretag. Vi måste ta investerings- och utgångsbeslut baserat på konkreta fakta.

ANNONS

Hans slutsats är att de banker som Nordea investerar i följer det uppsatta regelverket.

- De har än så länge inte officiellt verifierats för brott mot några av de riktlinjer som vi har. När det gör det konkret kan vi börja agera.

Inga krav

De indonesiska bankerna Mandiri, BRI, BCA, BNI samt bankerna OCBC och DBS från Singapore, är de viktigaste långivarna till palmoljeindustrin i Indonesien. Bankerna ställer inga krav på företagen att de ska undvika skövling för att få låna pengar, enligt rapporten. Och i dessa banker har svenska fonder och banker investerat totalt sju miljarder kronor.

Enligt Jakob König är de svenska bankerna medvetna om att de utländska bankerna är stora investerare i kontroversiella palmoljeprojekt. Men enligt König det är knappt någon av de svenska bankerna eller fonderna som har agerat för att påverka dem.

- Vanligtvis svarar bankerna att de har en dialog med de företagen som man investerar i, men i det här fallet var det knappt någon som hade haft det. Det fanns väldigt lite försvar för varför man gör den här typen av investeringar som rimmar väldigt dåligt med bankernas riktlinjer och de hållbarhetslöften man ger till kunderna.

ANNONS
TT

Fakta: Svenska investeringarna i de asiatiska bankerna

Fakta: Palmolja

Palmolja är en vegetabilisk olja som finns i många produkter som vi använder varje dag. Oljan finns bland annat i margarin, kakor, friterade produkter, choklad, smink, tvål, tvättmedel, ljus och mycket annat.

Stora arealer av världens regnskog har huggits ned och ersatts av oljepalmsodlingar. I samband med det har människor, djur och växtarter trängts undan och fått kraftigt försämrade eller förstörda livsmiljöer.

Produktionen av palmolja uppgår till närmare 60 miljoner ton per år. Mer än 80 procent produceras i Indonesien och Malaysia.

De länder som konsumerar mest palmolja är Indonesien, Indien och Kina. EU kommer på fjärde plats.

Källa: Världsnaturfonden WWF

ANNONS