Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Nominerad krögare blev gråhårig

På måndag utses vem som blir Årets Entreprenör i Västsverige. Ägaren till Pinchos-kedjan, Magnus Larsson, är en av de nominerade. Nu drömmer han om nästa satsning.

EY Entrepreneur Of the Year är en prestigefull global företagarutmärkelse som funnits i över 30 år. I Västsveriges regionsfinal finns tio nominerade tillväxtföretag – där vinnaren går vidare till den nationella finalen i Stockholm i januari 2018.
En av de nominerade är Magnus Larsson som grundade den app-baserade restaurangen Pinchos på Götabergsgatan i Göteborg för fem år sedan. I dag finns det 42 Pinchos-restauranger över hela landet.
– Den här nomineringen kom helt oväntat, det är fantastiskt roligt, men jag har inte riktigt tagit in det ännu. Det har gått av bara farten så vi har nog inte riktigt insett vad som hänt, vi går fortfarande omkring och tror att ingen vet vad Pinchos är för något, så detta är en märklig upplevelse, säger Magnus Larsson.

På hur många ställen finns ni?

– Vi har 42 restauranger nu, om någon vecka öppnar vi nummer 43 i Ystad. Under sju veckor öppnade vi nästan en restaurang i veckan. Om någon månad öppnar vi i Oslo, och sedan håller vi på och bygger restauranger i Köpenhamn och i Åbo, som ska öppna nästa år.

LÄS ÄVEN: Pinchos VD - entreprenör med egen twist

Hur funkar det med franchiseverksamheten?

– Vi är en av de snabbast växande, och jag tror att vi måste vara en av de snabbast växande. Vi driver Stockholm, Oslo och vårt flaggskepp på Vasagatan i Göteborg i egen regi, sedan har vi två franchisetagare till i Göteborg.

I början krånglade det en del med tekniken när man skulle beställa maten och betala med Pinchos-appen.

Hur går det nu?

– Det var extremt struligt med tekniken i början. Vi hade så mycket buggar. Det var en katastrof om jag ska vara ärlig. Jag blev gråhårig under den perioden. Men vi såg ändå det stora intresset för smarta telefoner, och unga tjejer som fotograferade maten och på sättet som alla som använde sina telefoner, så vi såg att vi måste köra vidare. Det var en prestation att vi orkade reda ut alla tekniska problem. Det var sjukt illa det gick ett tag
– Men nu är vi inne på vår tredje generation mjukvara. Men jag förstår att det inte har kommit några konkurrenter, för att genomföra det vi gjort rent tekniskt kräver goda nerver och tålamod, och framför allt pengar. Det är inte lätt att kopiera detta.
– Vi bröt helt ny mark. Vi hittade ingen teknikbyrå som kunde fixa det, så vi hittade våra egna nördar som fortfarande jobbar hos oss. Vi har hela tekniksidan inhouse, och har haft det hela tiden.

Hur ser framtidsplanerna ut?
– Just nu tänker jag mycket på att bygga en annan typ av restaurangkedja med en annan kostym, men som har samma mjukvarusystem. Vi har 40 franchisetagare ute i landet som det går oerhört bra för, men det går ju inte att öppna en Pinchos till i de här mindre städerna, men en restaurang med hela Asiens mat tror jag faktiskt skulle kunna funka, och det är klart att franchisetagarna vill vara med på det, säger Magnus Larsson

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.