Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Räntan på studielån sänks nästa år och väntas ligga på runt noll procent 2022, enligt en ny prognos från CSN.
Räntan på studielån sänks nästa år och väntas ligga på runt noll procent 2022, enligt en ny prognos från CSN. Bild: Jessica Gow/TT

Nollränta på studielån kan bli verklighet

Räntekostnaden för studielån från CSN är på väg mot ännu lägre nivåer.
Efter en sänkning nästa år räknar CSN med att räntan är nere på noll procent år 2022.

Det är regeringen som beslutar om räntan på CSN-lånen, men CSN gör varje år en prognos för räntan de kommande åren, när merparten av underlagen som ligger till grund för besluten är klara.

Räntan på CSN-lån ligger nu på 0,16 procent, vilket är samma nivå som under 2019, men nästa år räknar CSN med att räntan sänks till 0,06 procent.

Även om det finns en osäkerhet i prognosen bedöms den vara liten, enligt CSN:s analytiker Johnny Svanström.

Personer med studieskulder hos CSN har en snittskuld på drygt 140 000 kronor. Om regeringen fastställer räntan till 0,06 procent blir räntekostnaden för ett snittlån sju kronor per månad, nästan tolv kronor lägre än räntekostnaden i dag.

2022 räknar CSN med att räntan pressas ytterligare, ned till 0,00 procent, för att justeras till 0,02 procent 2023.

– Eftersom det är en prognos vet vi inte helt säkert att det blir så, och det är heller inte vi som fattar beslutet. Jag vet inte hur regeringen hanterar en nollränta. Men blir det noll, då blir det väldigt fördelaktigt. Men det är det redan i dag, säger Ulrika Åsemar, jurist på CSN.

Den 1 januari i år hade drygt 1,6 miljoner personer studieskulder hos CSN. I slutet av 2019 var den totala skulden 231,4 miljarder kronor.

Helena Wande/TT