Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

HMD:s nylansering av Nokia 3310 i Barcelona fick stor uppmärksamhet och kanske större än androidtelefonerna som bolaget presenterade. Här bolagets vd Arto Nummela. Arkivbild

Nokias comeback inleds med nostalgi

Det går alldeles utmärkt att betrakta återkomsten av Nokias 17 år gamla 3310 som en nostalgisk ploj, men verkligheten är mer komplicerad än så. Försäljningsstarten om ett par veckor är en noga planerad återkomst av ett varumärke som är förvånansvärt starkt efter en tio år lång ökenvandring.

Det här med varumärken är komplicerat. Lyckade reklamkampanjer kan förklara en del, men för att ett varumärke ska lyfta till de högre sfärerna och kanske till och med få ikonstatus krävs mycket mer än så. I mobilvärlden är det ganska oomtvistat att Apples Iphone är en ikon. Samsung är marknadsledande och tillverkar ypperliga mobiltelefoner, men det är tveksamt om lurarna har ikonstatus. Teknisk kvalité är alltså inte avgörande och inte heller priset, så var ligger förklaringen?

- Jag tror att man ska se varumärken som personer och i vissa fall blir de som goda vänner. Om man tar Nokia som exempel är det för många en bekantskap som man stiftade för länge sedan. Och när varumärket nu kommer tillbaka blir det ett kärt återseende för vissa, säger Mats Urde, biträdande professor i varumärkesstrategi vid Lunds universitet.

Grupptillhörighet

Generellt så väljer många ett varumärke för att de vill tillhöra en grupp, medan andra väljer produkter som visar att de absolut inte tillhör den gruppen, fortsätter han. När det gäller mobiltelefoner kan valet också vara en markering mot vad en del anser vara en överdriven och skenande teknikutveckling. Varumärken är helt enkelt symboler skapade av människor för människor, påpekar Mats Urde.

- Vad Nokia gör här är att man återuppväcker ett varumärke och kommer tillbaka efter en längre tids frånvaro. Varumärken som kan göra en sådan sak har haft en stark relation till konsumenterna, de kanske låg i framkanten tekniskt eller hade en form och funktioner som var speciella, säger Mats Urde och jämför med Volkswagens framgångar med nyproduktionen av den gamla Bubblan.

Minimalistisk design

Hans beskrivning ligger helt i linje med vad det finska bolaget HMD, som licenstillverkar de nya Nokiatelefonerna, tryckte hårt på när modellerna presenterades under senvinterns mobilmässa i Barcelona.

- Våra undersökningar visade att 95 procent känner till Nokia, det är helt enkelt ett ikoniskt varumärke. Människor förknippar Nokia med trovärdighet, skandinavisk minimalistisk design och användarvänlighet, sade Nordenchefen Ossi Korpela till TT.

HMD kan inte leva på en enkel och totalt osmart telefon som kostar runt 600 kronor när den finns i handeln om några veckor. Lite längre fram släpps nya modeller som hamnar i lågpris- och mellansegmentet bland androidtelefonerna. Det spekuleras också friskt om att det längre fram kommer en eller två modeller i toppsegmentet som ska tävla mot de bästa som konkurrenterna har att erbjuda.