Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/14

Nokia tillbaka som mobilmärke

Nokia är snart tillbaka som mobiltelefonmärke. Ett licensavtal har slutits med ett nyskapat finländskt bolag och mobilerna ska levereras av taiwanesiska Foxconn. Börsen gjorde tummen upp, men experterna är skeptiska.

Det nytecknade varumärkes- och licensavtalet innebär att det nybildade bolaget HMD Global får skapa en ny generation mobiltelefoner och surfplattor med varumärket Nokia.

HMD planerar även att köpa rätten att använda Nokiamärket på enklare mobiler, så kallade "feature phones", från den amerikanska IT-jätten Microsoft, som tog över Nokias mobilverksamhet 2014, enligt ett pressmeddelande från Nokia.

Nokia-aktien lyfte med 2 procent efter beskedet.

"Kommer bli tufft"

Nokia meddelade i somras att bolaget sökte en partner som skulle kunna sköta tillverkning av nya Nokiamobiler.

- Det nya bolaget ska försöka göra något som Microsoft misslyckats med. Jag tror att det kommer att bli tufft på grund av både pressade priser och den stora konkurrens som råder på marknaden, säger Martin Nilsson, telekomanalytiker hos Nordea.

Han får medhåll av aktiestrategen Lars Söderfjell på Swedbank, som tillägger:

- Jag tror inte att man ska ha så höga förväntningar. Nokia kommer att få lite licensintäkter utan att ta några större risker i och med detta samarbete. Det kommer att bli intressant att följa vad som kommer att hända.

Starkt varumärke

Söderfjell påpekar att varumärket fortfarande är starkt i exempelvis Indien, Afrika och delar av Sydostasien, och varumärkesexperten Niklas Turner Olovzon tycker att beskedet om återkomsten till mobilmarknaden är "ytterst spännande".

- Nokia är kanske ett av de varumärken som gjort den mäkligaste resan. Det var en framgångssaga utan dess like, man blev dåtidens Apple och skapade ett otroligt habegär kring sina produkter.

- Sedan tappade man totalt och rasade ihop som varumärke. Och tappet stavades ju Iphone.

HMD ska ledas av Arto Nummela, som tidigare haft olika chefsposter inom Nokia och för närvarande är chef inom Microsofts mobilverksamhet. Bolaget får exklusiva rättigheter att tillverka mobiler och surfplattor med Nokiamärket de kommande tio åren och ska investera mer än 500 miljoner dollar, drygt fyra miljarder kronor, under tre år.