Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nobel Biocare het fråga för Läkemedelsverket

Experternas rapport om Nobel Biocares kritiserade implantat Direct är klar. I dag lämnas den över till Läkemedelsverket som ska avgöra implantatets framtid.
Pressen på Läkemedelsverkets ansvarige för medicinteknik, Lennart Philipsson, blir nu än större.
Sedan forskarlarmen kom om Nobel Biocares implantat Nobel Direct har frågorna till Lennart Philipsson varit många. Det stående svaret har varit att han först ska ta emot experternas utlåtande och sedan "lägga pannan i djupa veck".
De tre experterna är professorerna Per Åstrand, PO Glantz och Björn Klinge. Efter att de har tagit del av Göteborgsforskarna Lars Sennerbys och Tomas Albrektsons underlag för kritiken, och företagets sätt att hantera larmet, ska de i dag träffa Lennart Philipsson.
Philipsson har tidigare inte vågat säga när Läkemedelsverkets utlåtande kan vara klart, men frågan betraktas som het och det kan bli svårt att låta svaret dröja.
- Vi har haft en enig syn på det här ett tag, men rapporten får inte sin slutliga form förrän vi har hört vilka kompletterande frågor Läkemedelsverket kan tänkas ställa, säger professor PO Glantz i Malmö.
I fredags kom Malmö-tandläkaren Mats Christiansen in med en anmälan till Läkemedelsverket och Socialstyrelsen. Under 2004 och 2005 satte han in sammanlagt 69 Nobel
Direct-implantat varav sju har lossnat. I fem fall har det uppstått benlossning inom en tremånadersperiod.
Christiansen har tidigare i GP tagit på sig skulden själv, och sagt att han inte följde instruktionerna. Nu är han inte lika säker längre:
- Det är nog inte så lätt som företaget går ut och säger. Det är nog ingen allemansfixture. Marknadsföringen är felriktad, säger han om Nobel
Direct.
Nobel Biocare hävdar i marknadsföringen av implantatet Direct att det är så enkelt att använda att allmäntandläkare kan utföra ingreppet.
- Man börjar fundera på vem har rätt och vem har fel. Det är kanske inte är jag som har gjort fel, säger Mats Christiansen.
Uppmärksamheten kring Nobel Biocare har gjort många implantatpatienter oroliga, trots att kritiken bara gäller implantatet Direct.
- Det är viktigt att hålla isär produkterna. Detta är en produkt som inte är någon kioskvältare, den har inte sålt särskilt mycket, säger professor PO Glantz.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.