Man kan snart inte betala med kontanter på NK. En viktig faktor bakom beslutet är inte längre tillåta svarta pengar i omlopp i varuhuset.
Man kan snart inte betala med kontanter på NK. En viktig faktor bakom beslutet är inte längre tillåta svarta pengar i omlopp i varuhuset. Bild: Sanna Tedeborg

NK slutar med kontanter efter gängmord

NK kommer sluta ta emot kontanter, för att hindra kriminella från att använda svarta pengar i varuhusen. Det uppger vd Bo Wikare i en intervju med Sveriges Radio.

ANNONS

Lyxvaruhuset NK kommer inom kort sluta ta emot kontanter, det uppger varuhusets vd Bo Wikare för radion.

Gängens svarta pengar och lyxshopping på NK har blivit aktuellt sedan en misstänkt 16-årig dödsskytt ska ha köpt exklusiva kläder på NK med kontanter han fått i samband med det misstänkta beställningsmordet i Skogås tidigare i år. Något som tidningen Expressen var först med att rapportera om.

Shopping på NK efter dödsskjutning dyker också upp i ett åtal i Göteborg från 2019. Då ska summan för dådet ha uppgått till 100 000 kronor. Notan på NK? Närmare 15 000 kronor.

ANNONS

Vill förhindra svarta pengar i varuhusen

Enligt vd Bo Wikare är en viktig faktor bakom beslutet ”att gängkriminella inte längre ska kunna använda svarta pengar i varuhusen”. Det säger han i intervjun med Sveriges Radio.

Att kriminella shoppar loss på NK är dåligt för varuhusets varumärke, enligt varuhus-vd:n. Samtidigt har NK svårt att uppskatta hur stor del av omsättningen som faktiskt är svarta pengar.

Enbart 3 procent av köpen görs med kontanter i nuläget, enligt Bo Wikare.

NK:s varuhuschef i Göteborg – Dag Agård väljer att avstå från att kommentera kontantfrågan när GP ringer upp.

LÄS MER:Åklagare: 15-åring mördade jämnårig för 85 000

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS