Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nextjets konkurs försämrar företagsklimatet i Norrbotten.

Nextjetkonkurs slår mot företagare i norr

Företagare i Norrbotten upplever redan ett av de sämsta företagsklimaten i Sverige. Nextjets konkurs kan göra saken ännu värre.

- Det är klart att försvinner flyglinjerna så slår det ju direkt mot det lokala näringslivet jättehårt. Och framför allt mot våra inlandskommuner där Nextjet har trafikerat, säger Jan-Olov Nordström, regionchef på Svenskt Näringsliv i Luleå, till TT.

Dåligt kan bli sämre

Nyligen presenterade Svenskt Näringsliv resultatet på hur företagare upplever företagsklimatet i sin kommun. Utslaget på län ligger Jönköpings- och Kronobergs län i topp. I botten återfinns bland annat Gävleborgs- och Norrbottens län.

- För oss häruppe ligger ju marknaden i huvudsak utanför länet och vi är ett stort exportberoende län och vi måste ha väldigt väl fungerande infrastruktur. Så det är klart, försvinner flyglinjer så kommer det också att synas i våra undersökningar, säger Nordström.

Flyget är livsnerven

Och Nordström lyfter fram några verksamheter som är direkt beroende av flyget. Biltestverksamheten i Arvidsjaur och Arjeplog samt stadsomvandlingen i Gällivare.

I det senare fallet behöver cirka 3 200 personer flytta och runt 1 000 lägenheter byggas, detta till följd av deformationer i marken som uppkommit av gruvdriften.

- Flyget är ju livsnerven för dem. Både för besöksnäringen och för stadsomvandlingen, säger Jan-Olov Nordström.

Vid sidan av dessa verksamheter lyfter Svenskt Näringsliv upp ytterligare ett skäl till att regionen behöver flyg.

- Ett av de största problemen vi har är kompetensförsörjning. Ska våra orter kunna locka till sig framtida medborgare och medarbetare så är det viktigt att infrastrukturen fungerar, säger Jan-Olov Nordström.