Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Nevs grundare Kai Johan Jiang blir nu minoritetsägare, med 49 procent i bolaget. Bild: Adam Ihse/TT
Nevs grundare Kai Johan Jiang blir nu minoritetsägare, med 49 procent i bolaget. Bild: Adam Ihse/TT

Nevs säljs till kinesisk ägare

Bilföretaget Nevs i Trollhättan får en ny majoritetsägare: China Evergrande Group som verkar inom allt ifrån fastigheter till sjukvård. Försäljningssumman motsvarar drygt åtta miljarder kronor.

Affären med Evergrande, via deras hälso- och sjukvårdsbolag Evergrande Health Industry Group, välkomnas av Nevs presschef Fredrik Fryklund.

– Det här är en mycket bra affär för Nevs del och säkert en bra affär för Evergrande också. Vi får en stark och stabil finansiär som delar vårt engagemang för gröna frågor, säger han.

– Jag talade precis men Kai Johan Jiang, som befinner sig i Hong Kong, och han var enormt nöjd med den här affären.

Nevs, som grundades av Kai Johan Jiang, tog över Saab Automobiles konkursbo 2012 med affärsidén att utveckla och tillverka elbilar. Enligt Evergrande själva, genom ett marknadsmeddelande från börsbolaget, är affären värd 930 miljoner amerikanska dollar eller drygt 8,3 miljarder svenska kronor. Evergrande kommer att äga 51 procent av Nevs, medan Kai Johan Jiang via sitt bolag blir minoritetsägare med 49 procent. Rent tekniskt går affären till så att Kai Johan Jiang förvärvat de minoritetsandelar andra kinesiska parter haft i Nevs.

– Kai Johan Jiang ägde hundra procent av Nevs vid den här affären, säger Fredrik Fryklund.

Transaktionerna där Evergrande blir majoritetsägare kommer att vara färdiga innan denna månads utgång, enligt informationen från bolaget.

Nya fabriker

Nevs har byggt en fabrik i Kina, i Tianjin, och bygger ytterligare en i Shanghai – utöver fabriken i Trollhättan. Under senvåren i år är planen att tillverka helelektriska 9–3-modeller i fabriken i Tianjin.

– Vi förbereder nu för att börja tillverka underredena till fordonen här vid fabriken i Trollhättan, säger Fredrik Fryklund.

I övrigt ägnar sig anläggningen i Trollhättan åt legoproduktion åt andra uppdragsgivare. En stabil volymproduktion av egna modeller vid anläggningen i Trollhättan har inte skett sedan 2009, 2010 eller 2011 beroende på hur man räknar.

Evergrande har enligt egen uppgift 140 000 anställda och är med på Fortune Global 500-listan, på plats 230, över världens största bolag. Enligt senaste årsredovisningen omsatte koncernen 410 miljarder kronor 2017. Koncernen, eller konglomeratet, är stora inom fastigheter, men sysslar med allt ifrån turism – där man äger nöjesfält – till sjuk- och äldrevård. Evergrande Health Industry Group, som förvärvat Nevs, är Hong Kong-baserat.

Stor bilåterförsäljare

På frågan hur detta bolags verksamhet hänger ihop med fordonsindustri säger Fredrik Fryklund:

– Det viktiga är att de delar vår vision om ett hållbart samhälle, att de är starka och att vi jobbar mot samma mål. Enligt Kai Johan Jiang är Evergrande också världens största bilåterförsäljare.

– Det har ingått i planen i flera år att hitta en finansiär som delar vår vision och som kan trygga vår framtid långsiktigt. Därför är det här en perfekt ”match”.

På frågan vad detta kommer att betyda Trollhättan säger Fredrik Fryklund:

– Vi betraktar det här som mycket goda nyheter för Nevs och Trollhättan.

Nevs har idag cirka 700 anställda i Trollhättan inklusive konsulter. 2017 redovisade Nevs en omsättning på drygt 72 miljoner kronor och en förlust på knappt 970 miljoner i årsredovisningen till Bolagsverket.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.