Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Årets Ruter Dam  - Susanne Ehnbåge, som omskapat Siba till Netonnet.

Netonnets vd Årets Ruter Dam

Göteborgsföretaget Netonnets vd Susanne Ehnbåge blir Årets Ruter Dam. Jag är ödmjuk och hedrad över utmärkelsen, säger hon.

Årets Ruter Dam började delas ut 1990. Då var det sällsynt med kvinnliga chefer, i dag är det mycket vanligare att se kvinnor på tunga chefsposter. Och i år är det Susanne Ehnbåge, vd och koncernchef på Netonnet Group i Göteborg som får motta hedersutmärkelsen.

– Detta är en fin form av återkoppling och ger mig också mycket personligen. Och jag hoppas att det är en energi som jag kan sprida vidare internt på vår fortsatta resa med att utveckla bolaget, säger hon.
Företaget har nu cirka 900 anställda och omsätter över fem miljarder kronor per år.
 

Fick uppdraget att omskapa Siba till Netonnet

Susanne Ehnbåge började som trainee på Sibas avdelning för affärsutveckling 2003 och har därefter haft en lång rad chefsroller. När det beslutades att Siba skulle läggas ner som varumärke och att man framöver enbart skulle satsa på att bygga Netonnets lagershoppar var det Susanne Ehnbåge som fick genomföra uppdraget, som blev klart mer än ett halvår före deadline.

– Vi blev klara i maj månad, och nu är Netonnet det enda varumärke vi arbetar med där vi har 33 lagershoppar. Nu är det enbart fokus på att förbättra och utveckla Netonnet, säger hon.

Vad fick dig att vilja leda företag?
– Det var inget jag tänkt att jag ville göra, men det växte fram successivt. Första ledarrollen kom när jag var 25 år, och sedan har jag fått testa olika befattningar och intresset har ökat. Man får vara med och ta de stora besluten och kan påverka hela vägen, och det är en fantastisk drivkraft att kunna få vara med om det, säger Susanne Ehnbåge.

LÄS MER: Näringslivsprofil med sikte på Norge
 

Ska skapa möjlighet till börsnotering

Än idag är det många kvinnor som avstår från ledarskap för att de tycker att det krockar med familjelivet.

Hur ser du på det?
– Det är givetvis en utmaning att kunna kombinera arbetslivet med det privata, men det går om man vill. Jag lever med tron att mitt team därhemma, det vill säga jag och min man, delar värderingar om vilka mål vi vill uppnå och vad vi prioriterar eller inte, på samma sätt som man gör i jobbsammanhang. Jag tycker att vi lyckats hitta en balans så att det går att kombinera det privata med jobb, säger Susanne Ehnbåge.

Hur går det med planerna att ta Netonnet till börsen?
– Det är en ägarfråga, men jag kommer att göra mitt bästa för att skapa den möjligheten om ägarna vill genomföra detta. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.