President Donald Trump presenterade i samband med ett möte med Vietnams premiärminister Nguyen Xuan Phuc nyligen en lång rad stora affärer för amerikanska företag. Arkivbild.
President Donald Trump presenterade i samband med ett möte med Vietnams premiärminister Nguyen Xuan Phuc nyligen en lång rad stora affärer för amerikanska företag. Arkivbild.

Nedtonad protektionism av nyckfull Trump

ANNONS
|

Handelspolitiskt rivstartade Donald Trump med att redan efter tre dagar i Vita huset besluta att dra USA ut ur det så kallade TPP-avtalet med elva andra Stillahavsländer. Trumps politik har sedan dess präglats av omstridda dekret, otydlighet, tvära vändningar och ett frekvent twittrande.

- Han ändrar sig i sista minuten i viktiga frågor. Han är helt oförutsägbar och han säger att han vill vara det. Det är hans stil, hans metod för att få bättre förhandlingsresultat, säger Marc Sanctuary, forskare på Handelshögskolan i Stockholm.

ANNONS

Destruktiv taktik

Men taktiken är destruktiv och de mål Trump har sagt att han vill nå för sina väljare kommer inte gå att uppnå den vägen, enligt Sanctuary.

- Det kanske funkar i fastighetsvärlden, men inom internationell diplomati är det förtroende som gäller. Då är kommunikation och ömsesidig förståelse väldigt viktigt, säger han.

När det gäller konkreta handelshinder har Trump föreslagit nya regler för offentlig upphandling, med krav på att en större andel av kontrakten ska gå till amerikanska bolag. Det vankas även nya handelshinder i The Jones Act, som reglerar sjöfartsområdet, och säkerhetsrutiner som komplicerar importaffärer inom bland annat stålsektorn.

- Allt detta innebär ytterligare protektionism, säger EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström.

Hon träffade under onsdagen för första gången sin nya motpart i Washington, den nytillträdde handelsministern Robert Lighthizer.

"Orättfärdigt handelshinder"

Några dagar före mötet har Lighthizer stämplat klimatavtalet från Paris som "ett orättfärdigt handelshinder som USA inte har råd med" när han helhjärtat ställde sig bakom Trumps beslut om att USA ska lämna avtalet.

ANNONS

Trumpregeringen försöker samtidigt skaka liv i samtalen om handelsavtalet med EU, TTIP, igen. Men Malmström är skeptisk och påminner om att man inte ens börjat prata om var, när och hur förhandlingarna skulle kunna äga rum.

- Förutsättningarna har förändrats, säger hon och pekar bland annat på de nya amerikanska handelshindren som är på väg.

- Och det blir väldigt svårt att få till ett TTIP-kapitel om hållbar utveckling med det beslutet, säger Malmström med hänvisning till Trumps beslut att lämna Parisavtalet.

Enligt Malmström har EU som mål att i alla framtida handelsavtal bekräfta att man ska uppfylla Parisavtalets åtaganden.

Tvingats göra eftergifter

En hetare handelspolitiska fråga just nu är hur det går med Nafta, USA:s handelsavtal med Kanada och Mexiko. I april spreds rykten i Washington om att Trump var redo att riva upp avtalet.

- Men det var sannolikt bara ett förhandlingsspel, för att pressa Kanada och Mexiko, säger Andreas Johnson, USA-analytiker på storbanken SEB.

ANNONS

Förhandlingarna väntas dra igång i mitten av augusti. Och det viktiga för Trump är enligt Johnson att han kan få det att framstå som att motparterna, ekonomiskt beroende av USA, har tvingats göra eftergifter.

TT

Fakta: Möte med Kinas Xi Jinping en vändpunkt

Den protektionistiska chock och handelskriget som det varnades för inför president Donald Trumps tillträde i januari har uteblivit. USA har lämnat TPP-avtalet och försöker i stället få till bilaterala avtal med de elva Stillahavsländerna. Men handelsavtalet Nafta med Kanada och Mexiko – som stämplats som det värsta handelsavtalet genom tiderna av Trump – verkar nu bara modifieras. Och hotet om höga strafftullar mot Kina och Mexiko hörs inte längre.

Trumps möte med Kinas ledare Xi Jinping i Florida i april kan ses som något av en vändpunkt. Till mötet tog kineserna med sig förslag om mjukare regler för import av amerikanskt kött och finansiella tjänster från amerikanska bolag.

Därefter har Trumpregeringen bland annat slutfört ett arbete som Obamaregeringen gjorde och som från och med i sommar öppnar upp för USA-import av argentinska citroner efter årtionden av embargo. Trump har också lyft fram stora amerikanska affärskontrakt med länder som Saudiarabien och Vietnam som handelspolitiska framgångar.

ANNONS