Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Nedskrivningar tynger Telia

Telia rapporterar nedskrivningar på 3,2 miljarder kopplade till kvarvarande och avvecklade verksamheter bland annat i Uzbekistan.

Vid utgången av juni har det skuldfria värdet av Ucell i Uzbekistan sjunkit till 1,3 miljarder kronor från 3,3 miljarder kronor, på grund av "ökade risker hänförliga till reglering och valuta i Uzbekistan". Telia meddelar därmed om en nedskrivning på 1,5 miljarder kronor efter förändringar i bokfört värde och valutakurser.

Samtidigt skriver bolaget ned 300 miljoner kronor av sitt innehav i intressebolaget TOO Rodnik i Kazakstan.

Till följd av en översyn av värdering av IT- och nätverkstillgångar gör Telia även en nedskrivning om 600 miljoner kronor.

Samtidigt rapporteras kapitalförluster i samband med försäljningen av Turkcellaktier om 1,8 miljarder kronor, en av Telias kvarvarande verksamheter. I samband med avyttringen av avvecklade verksamheten Tcell i Tadzjikistan redovisas kapitalförluster om 200 miljoner kronor.

Avyttringen av Sergel resulterade däremot i en kapitalvinst om 1,2 miljarder kronor.

Rörelseresultatet i kvarvarande verksamhet kommer att påverkas negativt med 1,2 miljarder kronor och i avvecklade verksamheter med 2 miljarder kronor. Kassaflödeseffekten är 6,3 miljarder kronor i kvarvarande verksamhet medan det inte har någon kassaflödeseffekt i avvecklad verksamhet.

Telia presenterar sin rapport på torsdag nästa vecka.