Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Nedskrivningar tynger Telia

Telia rapporterar nedskrivningar på 3,2 miljarder kopplade till kvarvarande och avvecklade verksamheter bland annat i Uzbekistan.

Vid utgången av juni har det skuldfria värdet av Ucell i Uzbekistan sjunkit till 1,3 miljarder kronor från 3,3 miljarder kronor, på grund av "ökade risker hänförliga till reglering och valuta i Uzbekistan". Telia meddelar därmed om en nedskrivning på 1,5 miljarder kronor efter förändringar i bokfört värde och valutakurser.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Samtidigt skriver bolaget ned 300 miljoner kronor av sitt innehav i intressebolaget TOO Rodnik i Kazakstan.

Till följd av en översyn av värdering av IT- och nätverkstillgångar gör Telia även en nedskrivning om 600 miljoner kronor.

Samtidigt rapporteras kapitalförluster i samband med försäljningen av Turkcellaktier om 1,8 miljarder kronor, en av Telias kvarvarande verksamheter. I samband med avyttringen av avvecklade verksamheten Tcell i Tadzjikistan redovisas kapitalförluster om 200 miljoner kronor.

Avyttringen av Sergel resulterade däremot i en kapitalvinst om 1,2 miljarder kronor.

Rörelseresultatet i kvarvarande verksamhet kommer att påverkas negativt med 1,2 miljarder kronor och i avvecklade verksamheter med 2 miljarder kronor. Kassaflödeseffekten är 6,3 miljarder kronor i kvarvarande verksamhet medan det inte har någon kassaflödeseffekt i avvecklad verksamhet.

Telia presenterar sin rapport på torsdag nästa vecka.