Nedskärning hotar feriejobben

ANNONS
|

När regeringen beslutade att dra in det riktade statsbidraget till feriejobb sköt Göteborgs stad till sex miljoner kronor för att slippa dra ner på antalet platser. Totalt blir kostnaden för de planerade tusen feriejobben 13 miljoner kronor i Göteborg.

Sent i förra veckan kom beskedet att regeringen drar in den kommunala ersättningen för vissa insatser inom plusjobben. Mellan 20 och 25 miljoner kommer därmed att försvinna. De kommunala feriejobben för ungdomar och plusjobben är båda arbetsmarknadspolitiska åtgärder och finansieras ur samma pott. Lars Krantz, chef för arbetsmarknadsenheten, säger att man inte kan garantera att antalet feriejobb blir lika många som förra året, säger

ANNONS

- En så stor besparing kan inte gå spårlöst förbi, säger han.

Regeringens beslut har vänt upp och ner på planeringen.

- Vi hade en budget i balans förra veckan, och nu har vi helt plötsligt en stor lucka, säger Endrick Shubert, ordförande i arbetsmarknadspolitiska delegationen. Vi måste ta pengarna någonstans ifrån. Antingen får vi dra in på sånt som vi beslutat genomföra, eller också får vi skaffa fram nya pengar på något sätt.

Förra året kunde Göteborg erbjuda 1300 platser till sommarjobbande ungdomar och året innan 1100. Endrick Schubert hoppas att de ska hitta en lösning som innebär att man slipper dra ner på antalet platser.

- Vi är oerhört angelägna om att få fram platserna, säger han.

Alla ungdomar som går i första årskursen i gymnasiet och som är folkbokförda i Göteborgs kommun kan söka de kommunala sommarjobben. De finns inom bland annat daghem, parkförvaltning och idrottsklubbar. Omkring 6 700 ungdomar uppfyller kriterierna och Claes Henriksson, ansvarig handläggare, uppskattar att hälften av dem kommer att söka. Platserna lottas sedan ut.

Också andra kommuner måste dra ner på antalet feriejobb i sommar, som en följd av det indragna statsbidraget. I Lerum kommer man bara att erbjuda 45 platser, vilket är en stor minskning från förra årets 80 platser. Härryda kommun minskar också antalet platser till 55 från förra årets 79.

ANNONS

Öckerö kommun täcker upp en del av minskningen i statsbidrag genom att tillföra egna medel. Helst hade man velat utöka de 29 platserna till 35 men nu får man nöja sig med 22 platser, berättar Anna Olofsson på Öckerö kommun.

Det riktade statsbidraget till feriejobb rör sig om mellan 50 och 100 miljoner om året. Fredrik Östbom, politisk sakkunnig på arbetsmarknadsdepartementet, tycker förvisso att sommarjobb är ett bra sätt för ungdomar att komma ut i arbetslivet, men säger samtidigt att statsbidraget tar resurser som i stället kan användas till att skapa jobb.

- Vi väljer att fokusera på de som står allra längst bort från arbetsmarknaden, säger Fredrik Östbom.

Konjunkturen går allt bättre och Fredrik Östbom tror att det blir enklare för gymnasieungdomar att hitta andra sommarjobb. Claes Henriksson, som arbetar med arbetsmarknadsfrågor i Göteborgs Stad, håller inte med.

- Det är mycket svårt för dem under 18 år att få jobb, säger Claes Henriksson. Tråkigt nog ger inte industrin dem en chans.

Sommarjobben har flera positiva effekter, säger han. Bland annat kommer pojkar i högre utsträckning in i vård- och omsorgsjobben.

Men satsningen har också ett annat motiv:

- Vi vill visa upp kommunen. Vi kommer ju att behöva personal i framtiden, säger Claes Henriksson.

ANNONS

Flera västsvenska kommuner har ännu inte beslutat om budgeten för feriejobb. Partille och Kungälvs kommun kommer att fatta beslut om feriejobben i februari och Ale kommun i mars.

Sommarjobb i Göteborgs Stad

ANNONS