Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Flygfoto över Göteborgs hamninlopp, Norra älvstranden.  Bild: Olof Ohlsson
Flygfoto över Göteborgs hamninlopp, Norra älvstranden. Bild: Olof Ohlsson

Nedgången för bopriserna i Göteborg befästs

Att bostadspriserna i Göteborg åter vänt nedåt stärks ytterligare av Valueguards viktade statistik. Jämfört med de andra storstadsregionerna är prisnedgången i november störst i Göteborg. Men några bostadsobjekt går bättre än andra.

I november backade priserna på bostadsrätter i Göteborg med 1,6 procent, jämfört med en månad tidigare, enligt Valueguard. Även villasidan såg ett tapp under perioden, dock inte lika stort som för privatägda lägenheter. Priset backade en procent jämfört med i oktober.

I hela landet föll bopriserna med 0,7 procent, enligt HOX-index.

LÄS MER: Novemberrusk för bopriserna i Göteborg

Viss återhämtning

Trots minussiffrorna på totalen har en viss återhämtning av bopriserna skett i Göteborg sedan raset från toppnoteringarna i fjol. Dock olika starkt beroende på vilket prissegment objektet räknas till. De dyrare bostäderna har gått bättre än de objekt som tillhör de lägre prisnivåerna, enligt Valueguards statistik. Läget och renoveringsbehovet är några förklaringsmodeller, anser fastighetsmäklaren Bjurfors.

– Vi upplever att förväntningarna från köpare och säljare är mer realistiska i dag än tidigare – och det resulterar i att fler bostäder säljs till utgångspris. Bra objekt säljs snabbt till höga priser medan det går trögare för bostäder i sämre lägen och de som kräver renoveringar, kommenterar Bjurfors Göteborgs regionchef Erik Kristensen och fortsätter:

– De dyrare bostäderna tappade mest när nedgången inleddes hösten 2017. Sedan följde övriga bostäder efter. Nu ser vi att bostäder i premiumsegmentet återhämtat sig snabbare.

Affärerna pausar under jul

Under julen väntas aktiviteten på bostadsmarknaden gå ner, vilket även gäller för utbudet av bostäder, skriver Erik Olssons fastighetsförmedling i en kommentar. Liknande resonemang för Kristensen på Bjurfors Göteborg.

– Efter nyår brukar utbudet minska och efterfrågan öka vilket vanligtvis är positivt för dem som planerar att sälja sin bostad. Samtidigt väntas fler nyproducerade bostäder komma ut under våren, vilket kan komma att sätta press på marknaden, kommenterar Kristensen vidare.

I centrala Göteborg fortsätter köpsuget vara stort samtidigt som antalet bostäder till salu minskar i väntan på jul- och nyårshelgen. Det leder till fler intressenter på varje objekt och därmed större chans till en affär, enligt Erik Olssons fastighetsförmedling. Däremot upplever företaget att marknaden för bostäder i ytterområdena släpar efter.

Fakta: Så utvecklas bopriserna

Här nedan kan du se hur bostadspriserna, enligt HOX index, utvecklats de senaste månaderna. Samtliga siffror visar den procentuella förändringen under perioden.

1 månad 3 månader 12 månader

• Bostadsrätter, Sverige: -1,3 -2,0 -0,7

• Bostadsrätter, Göteborg: -1,6 -1,9 -2,0

• Bostadsrätter, Stockholm: -1,3 -2,0 -0,3

• Bostadsrätter, Malmö: -1,2 -0,2 +1,3

• Villor, Sverige: -0,4 -1,8 +1,7

• Villor, Göteborg: -1,0 -2,8 +2,1

• Villor, Stockholm: -0,8 -2,2 -1,1

• Villor, Malmö: -1,0 -1,8 +6,3

HOX Sverige totalt: -0,7 -1,9 +0,8

Källa:

Valueguards prisindex, HOXSWE. Värdet av bostadsförsäljningen viktas efter typ av objekt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.