Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Raden av överklaganden mot utbyggnaden av Preemraff vid Brofjorden växer. Bild: Jonas Tobin
Raden av överklaganden mot utbyggnaden av Preemraff vid Brofjorden växer. Bild: Jonas Tobin

Naturskyddsföreningen vill stoppa utbyggnaden av Preemraff i Lysekil

Preemraffs utbyggnad i Lysekil fördubblar koldioxidutsläppen, hävdar Naturskyddsföreningen och överklagar mark- och miljödomstolens dom. Motsvarar utsläpp för en halv miljon New-Yorkresor.

– Vi måste agera när vi ser den svenska klimatpolitiken gå i baklås på det här sättet, säger Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningens ordförande i ett pressuttalande.

Nu sällar sig alltså Naturskyddsföreningen till den växande skara som överklagar mark- och miljödomstolen i Vänersborgs dom, som ger Preemraff tillstånd att bygga ut raffinaderiet vid Brofjorden.

Det nya tillståndet ger ger Preemraff en juridisk rättighet att släppa ut betydande mängder koldioxid, utan någon bortre tidsgräns.

"Något uppenbart fel"

Detta går varken ihop med Parisavtalet eller de svenska klimatmålen, konstaterar Naturskyddsföreningen.

– Det handlar om tillstånd till ökade koldioxidutsläpp från 1,7 till 3,4 miljoner ton per år. Det motsvarar en klimatpåverkan på över en halv miljon New York-resor tur och retur med flyg varje år. Något är uppenbart fel när man fortfarande 2018 kan få tillstånd till nyinvesteringar i långlivade fossila anläggningar. Redan 2030 måste vi i Sverige ha kommit ner till utsläpp som ligger nära noll, säger Johanna Sandahl.

I slutet på november har ett 20-tal överklaganden mot Preemraffs utbyggnad lämnats in.

LÄS MER: Har startat kampanj mot utsläppen

Omvandla tjockolja till renare bränsle

Preemraff vill omvandla tjockolja, som tidigare använts till fartygsbränsle, till renare former av drivmedel till sjöfarten.

– Det är ju inte att släppa ut mer koldioxid som vi är ute efter. Det vi ska göra är att tillverka bränslen som gör större miljönytta än vad tjockoljan gör. Om inte vi gör det så kommer någon annan att göra det, helt säkert med ännu större utsläpp, sade vd:n Peter Abrahamsson till SVT inför domslutet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.