Cementas fabrik i Slite på Gotland har varit omdiskuterad senaste tiden. Arkivbild.
Cementas fabrik i Slite på Gotland har varit omdiskuterad senaste tiden. Arkivbild. Bild: Karl Melander/TT

Naturskyddsföreningen avser överklaga Cementa

Riksdagen väntas ge grönt ljus för undantagslagen som ska ge möjlighet för Cementa att undvika ett stopp i produktionen den 1 november. Men Naturskyddsföreningen uppger redan nu för TT att man tänker överklaga det tillstånd regeringen antas bevilja bolaget för fortsatt drift.

ANNONS

Föreningen kritiserar att lagstiftningen innebär avsteg från miljöbalken och medger undantag från att ha en miljökonsekvensutredning.

Mot grundlagen

– Men lagstiftningen strider mot grundlagen och det är egentligen den allvarligaste kritiken i det hela. Det handlar om kravet på generalitet och hur man ska bereda en lagstiftning, framförallt att regeringen haft så kort remisstid i de olika vändorna, säger Rebecca Nordenstam, jurist på Naturskyddsföreningen, till TT.

Organisationen hade på tisdagen ett möte om hur man ska agera efter riksdagens väntade ja till undantagslagen den 29 september och ett regeringsbeslut mot slutet av oktober grundat på lagen.

Den ska träda i kraft den 15 oktober och kort därefter förmodas regeringen bevilja Cementa ett förlängt, tillfälligt tillstånd för verksamheten i Slite.

ANNONS

Det beslutet avser Naturskyddsföreningen att överklaga till Högsta förvaltningsdomstolen.

– Vi känner att vi har ett stort ansvar att se till att miljölagstiftningen och grundlagen följs, säger Rebecca Nordenstam.

Innebära förseningar

Ett överklagande lär innebära förseningar och kan leda till att Cementa inte kan fortsätta produktionen efter den 31 oktober, med risk för cementbrist och allvarliga konsekvenser för samhället. Regeringen, riksdagen och bygg- och anläggningsbranschen, fack och näringsliv har varnat för det läge som då kan uppstå.

Cementa dominerar helt produktionen av cement i Sverige och utan förlängt tillstånd kan inte heller anläggningen drivas vidare med råvara från annat håll.

Men riksdagens miljö- och jordbruksutskott förordar enhälligt ett ja från riksdagen till undantagslagen.

Till skillnad från Lagrådet, Naturskyddsföreningen och flera juridiska remissinstanser anser utskottet inte att förslaget strider mot grundlagen. Moderaterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet skriver i särskilda yttranden att Lagrådets kritik ska tas på allvar men att läget är sådant att lagförslaget är motiverat.

TT har sökt Cementa, som väljer att avvakta med att lämna en kommentar tills de vet mer.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS