Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stockholmsbörsen drabbades av totalstopp i onsdags. Arkivbild.

Nasdaq har hemlig beredskapsplan

Stockholmsbörsen hoppas vara tillbaka i ordinarie datadrift på måndag. Men en dag efter det dramatiska totalstoppet på börsen är det fortfarande oklart exakt vad som hände.

- Det är en väldigt ovanlig och allvarlig händelse. Vi följer och har följt utvecklingen i en löpande tät dialog med Nasdaq för att försöka förstå vad som har hänt, säger Daniel Gedeon, avdelningschef för infrastrukturtillsyn på Finansinspektionen (FI).

Onsdagens fem timmar långa totalstopp på Stockholmsbörsen berodde på ett brandlarm i ett av Nasdaqs datacenter i Upplands Väsby norr om Stockholm. Vad som utlöst larmet var oklart men Nasdaq tvingades flytta handeln till ett reservcenter.

Problem för kunder

Bolaget säger nu att utrustningen i den ordinarie datahallen skadades av tryckvågen när gas släpptes ut i hallen som en del av brandsläckningssystemet.

- Vår plan är att vi ska vara tillbaka i vår primära datahall på måndag, säger David Augustsson, presskontakt på Nasdaq.

Enligt bolaget har ett fåtal kunder upplevt vissa mindre problem under torsdagsförmiddagen.

Finansinspektionen ska nu analysera situationen och säkerställa med Nasdaq att samma sak inte kan hända igen. Börsen har sedan tidigare lagkrav på sig att ha arrangemang som gör att handeln kan återupptas "inom eller nära två timmar" efter en incident, enligt FI.

Något som man alltså inte lyckades med i onsdags.

TT: Kan det bli tal om något straff?

- Det är för tidigt att uttala sig om, säger Gedeon.

TT: Har ni sett några brister tidigare hos Nasdaq när det gäller deras driftkontinuitet?

- Jag kan inte kommentera enskilda observationer som vi gör på företag som vi har under vår tillsyn. En sådan här händelse är ovanlig och oväntad för alla parter.

Hemlig reservplan

TT: Vad skulle hända om reservcentret nu skulle gå ned?

- Det får Nasdaq svara på, säger Daniel Gedeon.

När TT ställer frågan till Stockholmsbörsen om vad som skulle hända om något nu skulle slå ut reservcentret svarar Nasdaq skriftligt.

"Vi har en beredskapsplan som sträcker sig bortom användandet av vårt sekundära datacenter. Av säkerhetsskäl är den planen ingenting vi delar offentligt", skriver bolaget.