Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lantbrukarna är nöjda med lönsamheten. Arkivbild.

Nöjda bönder – men handelskrig oroar

Lönsamheten hos de svenska lantbrukarna ökar, enligt årets Lantbruksbarometer. Största ökningen jämfört med förra året sker hos mjölkbönderna. Men växtodlarna fortsätter ha det kämpigt.

- De har det bekymmersamt, och har haft det i flera år. Det beror på ett globalt överskott på spannmål vilket har sänkt prisnivån även i Sverige, säger Jimmy Larsson, segmentschef för skog och lantbruk på LRF Konsult.

Väljer svenskt

I 2018 års Lantbruksbarometer från LRF Konsult och Swedbank/Sparbankerna framkommer att hälften av de svenska lantbrukarna upplever att de har mycket god eller ganska god lönsamhet. Jämfört med förra året är det en uppgång.

- Det beror på en långsiktig medvetenhet bland konsumenterna som gör att de väljer svenska produkter, säger Larsson.

Fler bönder, jämfört med tidigare, vill investera i sin verksamhet. Enligt Lantbruksbarometern är intresset rekordhögt för solenergi bland svenska lantbrukare.

Enligt undersökningen vill också 8 av 10 lantbrukare öka sin lönsamhet, bland annat genom att bredda verksamheten mot entreprenad. Exempelvis genom att med befintliga maskiner gräva diken för fibernedläggning, snöröja eller utföra tjänster till andra lantbrukare.

Svajig marknad

TT: Visar detta att lantbrukarna ändå inte är så nöjda om det krävs alternativa inkomster?

- Det är ett komplement för att klara den ökade volatiliteten på marknaden. Ett eventuellt handelskrig kan leda till större prissvängningar som företagarna behöver hålla koll på i utvecklingen av sina företag för att klara lönsamheten, säger Jimmy Larsson.