Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Två näringslivstoppar åtalas för grova insiderbrott efter budstriden i fastighetsbolaget Victoria Park våren 2018. Bild: Johan Nilsson, TT
Två näringslivstoppar åtalas för grova insiderbrott efter budstriden i fastighetsbolaget Victoria Park våren 2018. Bild: Johan Nilsson, TT

Näringslivstoppar åtalas för grova insiderbrott

Näringslivsprofilerna Percy Nilsson och Dan Olofsson åtalas för grova insiderbrott i samband med budstriden i fastighetsbolaget Victoria Park våren 2018, rapporterar Di. Bolaget förvaltar 1 650 lägenheter i Göteborg.

Den stämningsansökan om grova insiderbrott som på torsdagen lämnades in till Ekobrottsmyndigheten, EBM, kretsar kring budet på Malmöbolaget Victoria Park, vilket Dagens industri rapporterade på torsdagen.

Enligt åtalet ska Dan Olofsson den 2 maj 2018 har röjt och förmedlat insiderinformation till Percy Nilsson angående ett kommande bud från tyska fastighetsjätten Vonovia på Victoria Park, vilket blev offentligt först dagen efter.

”Hej Percy. Kommer ett bud på Victoria Park på 38 kr. Insiderinformation således som får hanteras varsamt. Jag har accepterat detta bud men inte det tidigare från Starwood”, skrev Dan Olofsson i sitt sms enligt åtalet.

Vid den tidpunkten fanns redan ett bud på Victoria Park från amerikanska investeringsfonden Starwood.

Totalt omfattar åtalet 14 personer och 27 åtalspunkter.

Aktien rusade efter köpet

– Det har varit en omfattande utredning med många misstänkta och jag gör den bedömningen att fällande domar kan förväntas utifrån den bevisning som har säkrats under utredningens gång, säger chefsåklagare Thomas Langrot vid Ekobrottsmyndighetens finansmarknadskammare i ett pressmeddelande.

Samma dag Percy Nilsson fick informationen av Dan Olofsson köpte han genom sitt bolag Malmö Bra Bostad drygt 93 000 aktier i Victoria Park för nära 3,4 miljoner kronor. När budet sedan blev offentligt steg aktien med nästan 8,8 procent, skriver Di.

Enligt åtalet ska vinsten på köpet ha blivit runt 243 000 kronor.

I en tidigare intervju har Dan Olofsson, enligt Dagens industri, medgett att han skickat sms till en affärsbekant gällande ett kommande bud i Victoria Park. Han förnekade dock att han gjort något fel. Han har också sagt att han tyckte budet från Starwood var för snålt, varför han såg sig om efter andra affärsmöjligheter.

I juni 2018 förvärvade sedan Vonovia en majoritet av aktierna i Victoria Park.

Victoria Park förvaltar 1 650 hyresrätter i Göteborg, enligt egna hemsidan.

Insiderbrott:

En person som har insiderinformation och samtidigt köper eller säljer värdepapper gör sig skyldig till insiderhandel. Det är inte heller tillåtet att ändra en redan lagd order om man får insiderinformation efter att ordern lades.

Den som får tar emot insiderinformation och handlar på den informationen kan också göra sig skyldig till insiderbrott. Det förutsätter att personen insett eller borde ha insett att det rört sig om insiderinformation.

Straffskalan rör sig från sex månader till max sex år om brottet ses som grovt.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.