Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Akustisk formgivning är något som borde finnas på alla arbetsplatser" säger Malin Tillmar på Nääs fabriker.

När ljuden blir en del av arkitekturen

ARBETSMILJÖ: Fågelsång och porlande vatten, asiatiska toner på toaletterna. Nääs Fabriker har haft akustisk formgivning i tre år. Fastighetsägaren tycker att fler ska ta efter.
Det tog tid för arkitekten och Audiotechture att övertyga fastighetsägaren på Nääs, för där trodde man det handlade om "hissmusik".
- Men ingenting kunde vara mer fel, säger Malin Tillmar, som jobbar med marknadsföring och försäljning på Nääs Fabriker.
När man stiger in på plan 4 är det ingen vanlig dörrklocka som möter besökaren. Ett slags elektroniskt draperi släpper ifrån sig klingande toner som varierar beroende på hur många personer som passerar och hur fort man rör sig. I korridorerna hörs olika naturljud när någon passerar - ibland inte. Poängen är att man aldrig ska tröttna.
Mitt på våningsplanet finns ett pentry med fåtöljer och bord, och här är bakgrundsljudet konstant. Olika typer av fågelkvitter, stilla vindsus, porlande vatten. Allting med samma slumpmässighet som naturens egna ljud, den ena stunden är aldrig den andra lik.
- Det finns inga installerade ljud inne på själva kontoren, tanken är att det ska vara som en rekreation att gå ut i korridoren, man kan träffa varandra över en fika och bara vara. Det är både avstressande och kreativt.
Lite avskilt längst ner i korridoren, precis invid ett runt fönster med utsikt över vattnet i Sävelången och de stora träden vid strandkanten, finns en ljuddusch. Under en plastkåpa kan man ställa sig och skölja sinnena en stund med ljud från naturen utanför.
- Akustisk formgivning är något som borde finnas på alla arbetsplatser. Oss har det gett väldigt mycket, säger Malin Tillmar.
På Nääs fabriker sitter idag omkring 50 olika företag, och ljudmiljön på plan 4 har varit väldigt populär sedan invigningen 2003. Många studiebesök har det blivit, liksom visiter från tv-programmet Fråga doktorn, från radion och olika facktidningar. De som jobbar i de övriga kontoren på Nääs tar gärna en fika på plan 4.
- Har man kundmöten här, vill de alltid komma tillbaka hit för nästa möte, säger formgivaren och fotografen Håkan Jernehov, som driver företaget Art H Bilder. Han har suttit på plan 4 sedan starten och lämnar ogärna byggnaden, tack vare helheten av snygg arkitektur, naturen utanför och de avkopplande ljudinstallationerna.
- Man längtar efter att få komma till jobbet, och inte ens måndagsmorgnarna är jobbiga. Problemet är nästan att man hellre är i korridoren eller fikarummet än jobbar, säger han och skrattar.
Även toaletterna har ljud. Malin Tillmar visar oss handikapptoaletten, med fönsterutsikt över fabriksområdet. I högtalaren hörs meditativa toner, tanken är att återskapa ljudet av jättelika regndroppar som faller på långa harpsträngar. En kvinna dyker upp i dörren med ett lite generat leende:
- Är ni snart klara, eller? Detta råkar nämligen vara min favorittoalett.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.