Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mycket snack - och lite verkstad

Börsbolagens arbete med jämställda i ledningar har tvärbromsat. Bojkotta bolagen på den röda listan, manar stiftelsen Allbright. Fyra större rödlistade bolag finns i Storgöteborg.

En procentenhet. Så mycket ökade antalet kvinnor på ledande positioner inom de svenska börsbolagen från i fjol, och är nu uppe på 21 procent, visar stiftelsen Allbrights färska rapport.
– Det är knappt värt att räkna som framsteg. Och nio av tio bolag tuffar på med ojämställda ledningsgrupper, säger Amanda Lundeteg, vd för Allbright.
Antalet kvinnor på vd-poster står fortfarande och stampar på sex procent.
Med den här utvecklingstakten kommer börsbolagens ledningar att bli jämställda först om 22 år, konstaterar Allbright.
– Det är sjätte gången vi gör den här rapporten, och det är de mest bekymmersamma resultaten vi sett, säger Amanda Lundeteg.
Av de 298 bolagen på Stockholmsbörsens huvudlista är det endast 39 bolag som lever upp till jämn könsfördelning, det vill säga att inget kön ska understiga 40 procent.
– Det är kvinnor som dominerar med toppbetyg på många universitetsutbildningar, så det är en dålig ursäkt att säga att man inte hittar några lämpliga kvinnor till ledande positioner, säger Amanda Lundeteg.

Trögt inom tillverkningsindustrin

I fastighets- och finansbranschen har man kommit längst. Men inom tillverkningsindustrin går det fortfarande trögt. Bolag som AB Volvo och SKF hamnar på gula listan.
– Industrin är den största branschen på börsen, så skulle det ske förändringar där skulle det få utslag för hela börsen, säger Amanda Lundeteg.
Det finns fyra börsbolag i Storgöteborg som hamnar på röda listan; Elanders, New Wave, Latour och Arcam.
Stiftelsen Allbright tycker att läget nu är så illa och uppmanar till bojkott av alla ojämställda bolag på den röda listan.
– Om man vill bedriva lite vardagsaktivism med hjälp av Allbrights listor är det jättebra att konsumera jämställt, säger Amanda Lundeteg.
Collector Bank, tillhör de två procent av börsbolagen som har liten kvinnlig överrepresentation.

"Sök inte jobb på rödlistade bolag"

Lena Apler, ordförande och grundare av Collector blev förvånad när hon läste rapporten.
– Jag trodde att andelen kvinnor hade ökat markant både i ledningsgrupper och i styrelser. Det pratas om det överallt. Men uppenbarligen är det mest prat, säger hon.
Hon tror att det måste till mer opinionsbildning.
– Och att kvinnorna själva är en avgörande maktfaktor och väljer bort företag som inte är framsynta nog att ta hänsyn till halva populationen. Vore jag ung kvinna skulle jag inte söka jobb på de rödlistade bolagen, säger Lena Apler.
Och att aktieägare sedan ställer sig upp på stämmor och frågar varför ledningarna inte är mer jämställda.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.