Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mycket båtgodis på Orust

En båtbransch i motvind satsar optimistiskt på Öppna varv till helgen. Den flytande båtmässan presenterar 120 nya båtar och många styrpulpeter.

Mycket båtgodis radas upp längs bryggorna i 18:e upplagan av Öppet varv på Orust i helgen med start i dag fredag. Detta efter en båtsommar som har gett många mersmak.

- Denna soliga sommar har gett båtbranschen en efterlängtad återhämtning efter fyra-fem tuffa år. Fler har gett sig ut med båten och det har ökat omsättningen av service, reservdelar och tillbehör, säger Mats Eriksson, vd i branschorganisationen Sweboat, som håller i trådarna för Öppna Varv.

Han konstaterar att även den begagnade båtmarknaden tagit fart.

- Däremot är det ännu tufft att sälja nya båtar som under de senaste tre åren. Vi räknar med att ligga på en nyförsäljning på 15 000 båtar i år, i nivå med förra året.

Under juli månad har framför allt mindre styrpulpetbåtar sålt bra, inte minst på Västkusten, enligt Mats Eriksson på Swedboat.

Öppna Varv satsar i spåren av en konkurs för Nord West och Najad tidigare i år och ett Malö Yachts i rekonstruktion. Navet i helgen är Ellös och runt bryggorna på varvet Hallberg-Rassy. En båttillverkare som har Sverigepremiär för Hallberg-Rassy 55 och 412 med enkelkabin. Dessutom är det smygpremiär för båtar i produktion: 48-fotaren Mark II och 43-fotaren Mark III.

På Ellös visas 105 nya båtar (57 segel- och 48 motorbåtar) i sjön under utställningsdagarna. Här finns också 85 utställare av marina tillbehör. Det går också att beskåda båtar i både Henån (Bavaria) och Kungsviken (Malö och Sweden yachts).

Det äger rum en speciell nypremiär för Maxi 1300, tillverkad av polska Delphia och med båtnestorn och konstruktören Pelle Pettersson på plats i Ellös.

På båtmässan visas totalt 23 nyheter och premiärer från svenska och utländska tillverkare.

Magnus Rassy, vd för Hallberg-Rassy på Orust, är optimistisk.

- Öppna Varv är den viktigaste båtmässan för oss i Nordeuropa med många internationella kunder. Samtidigt blir orderstocken långsamt bättre och vi har bra beläggning inför hösten. Men marknaden är inte enkel.

Nytt för i år är satsningen på mindre båtar, styrpulpeter. Sweboat har tagit bort en tidigare nedre gräns på sju meter för utställningsbåtarna. Styrpulpeterna är volymbåtar och står för 65 procent av båtförsäljningen, enligt Mats Eriksson.

Det är inte bara längs bryggarna på Orust som båtar visas. Nimbus i Långedrag i Göteborg har också öppet hus hela helgen.

Redan på fredagskvällen blir det båtsnack i Ellös och föredrag av seglarna Janne Larsson och Carl-Eric Andersson som helt oerfarna genomförde drömmen: en jordenruntsegling på tre år med sin Albatross.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.